Европейският съд по правата на човека обяви във вторник, че арестът на турския опозиционен политик Селахатин Демирташ през 2017 г. е нарушила свободата му на изразяване и правото да участва в избори, предаде Анадолската агенция.

Съюзник на Ердоган се оттегли заради спор

Съюзник на Ердоган се оттегли заради спор

Бившият вицепремиер Бюлент Арънч предизвика политическо сътресение

Съдът също така призова Турция да предприеме всички необходими мерки за освобождаването на Демирташ и да плати 3500 евро за имуществени вреди, 25 000 евро за неимуществени вреди и 31 900 евро за разноски.

Припомняме, че съпредеседателят на прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите бе задържан в рамките на разследване за терористична дейност. Заедно с него бяха арестувани лидери и депутати. Турските власти обвиняват Демократична партия на народите във връзки с Кюрдската работническа партия.

Анкара праща наемни убийци срещу опозиционери?

Анкара праща наемни убийци срещу опозиционери?

Турски депутат твърди, че наемни убийци подготвят атентати...

През ноември, един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция подаде оставка след спор за освобождаването на затворниците.

Бившият вицепремиер Бюлент Арънч предизвика политическо сътресение миналата седмица с призив да се освободят активистът Осман Кавала и бившият лидер на кюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ.

Правителството обвинява Демирташ, че е подбудил кръвопролитните протести през 2014 г., когато кюрдите излязоха по улиците заради решение на Анкара да не се бори срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Северна Сирия.