Ейре ще облекчи ограниченията за пътувания за пристигащите от "червените" региони на Великобритания и Европейския съюз, най-силно засегнати от COVID-19, от 29 ноември.

Страната планира да съкрати техния карантинен период на по-малко от пет дни от 14 в момента, ако тестовете им са отрицателни за вируса, предаде "Ройтерс".

Ейре отхвърли блокада, но затяга COVID правилата

Ейре отхвърли блокада, но затяга COVID правилата

От ниво 2 на 3, вместо на 5, както предлагат експертите

Хората, пристигащи от "зелени" региони с по-малко от 25 случая на COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни, не трябва да ограничават движенията си, нито пътуващите от "оранжеви" области, но ако представят отрицателен тест, направен не по-късно от три дни.

Понастоящем само Гренландия е категоризирана като нискорисков зелен регион, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), като Финландия, Норвегия и части от Гърция се считат за оранжеви.

Ейре против затваряне на училищата

Ейре против затваряне на училищата

Въпреки протестите на учителите

14-дневната заболеваемост от 152 случая на 100 000 в Ирландия е петата най-ниска от 31-те държави, наблюдавани от ECDC, след като е спаднала с 51% в сравнение с предходните две седмици.

Република Ирландия е една от първите държави в ЕС, която отново въведе мерки за блокиране.

Припомняме, че в началото на октомври, правителството на Ейре отхвърли изненадващата препоръка на своите здравни експерти да се наложи блокада и вместо това затегна настоящите ограничения на COVID-19.

Но властите обявиха, че училищата ще продължат нормалната си работа.