Facebook, Apple и Spotify блокираха Infowars на американския журналист Алекс Джоунс, известен с конспиративните си теории, пише "Гардиън".

Facebook блокира четири страници на Джоунс за "повторно нарушаване" на стандартите, обявиха от компанията. Премахнати са Alex Jones Channel Page, Alex Jones Page, InfoWars Page и Infowars Nightly News Page. Социалната мрежа предприе действията, след като Джонсън лично беше блокиран 30 дни за публикуване на съдържание с насилие на тези страници.

От Facebook уточниха, че страниците на Джонсън са продължили да нарушават правилата на компанията със съдържание, в което се използва дехуманизиращ език срещу трансполовете, мюсюлманите и имигрантите, с което се нарушават политиките за борба с езика на омразата.

Apple също премахна материали на Джонсън от iTunes.

През последните месеци технологични компании са притискани да предприемат действия срещу Джоунс и Infowars, но Apple е първата голяма компания, която изцяло блокира Infowars.

Други платформи като YouTube and Spotify са свалили конкретно съдържание, свързано с Джоунс и Infowars, но позволяват на журналиста да остане активен в сайтовете.

Откакто създаде Infowars през 1999 г., Джоунс привлече голяма аудитория. Една от най-известните му теории е, че атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон са извършени от правителството. Той също смята, че стрелбата в училището Sandy Hook е измислена от леви сили, за да агитират за по-голям контрол над оръжията. При нападението в училището в Кънектикът бяха убити 26 деца и възрастни. Джоунс е съден в Тексас от двама родители на ученици от Sandy Hook, които искат най-малко 1 милион долара.