Русия вероятно разполага повече крилати ракети 9М729 (SSC-8 по класификацията на НАТО), отколкото се смяташе досега, съобщава днешният брой на в. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Уточнява се, че става дума за най-малко 64 ракети.
Изданието съобщава, че става дума за разузнавателна информация на спецслужбите на западна държава, която не е назована.

Такива ракети са разположени не само в батальона на полигона Капустин Яр в Астраханска област и в Камишлов - Свердловска област, но и в Моздок - Северна Осетия-Алания, както и в Шуя.

САЩ за първи път съобщиха на съюзниците си от НАТО за такива ракети в Шуя още през миналата година.

Във всеки от батальоните има най-малко четири пускови системи, всяка от които е оборудвана с четири ракети, които могат да носят различи бойни глави, включително ядрени.

САЩ и НАТО заявиха, че с производството и разполагането на тези ракети Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите среден и малък обсег.

Обсегът на SSC-8 е над 500 километра. Руските военни твърдят, че зареждат ракетите с такова количество гориво, че да не могат да прелетят повече от 500 км.

Тези изявления се посрещат с недоверие, тъй като официалните информации на Москва нееднократно се разминават с фактите.

Руският президент Владимир Путин обяви на 2 февруари, че Русия прекратява спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., след като изтече ултиматумът на САЩ за същия договор, заради обвинения Москва в нарушения.
Същевременно Путин настоя, че Русия трябва да разработи нови ракети в отговор на действията на САЩ. Москва отправи аналогични обвинения спрямо САЩ.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

Кремъл традиционно отрича обвиненията, че нарушава международните договори и международното право.
По случая Скрипал властите в Москва първоначално категорично отричаха руско участие, след това твърдяха, че отровителите са туристи. След категоричните разкрития, че става дума за агенти на ГРУ, руската страна неглижира темата. По аналогичен начин Русия отрича вината си за свалянето на полет МН17 над Донбас, въпреки поредицата от доказателства, събрани от международното разследване.