Доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, заяви, че президентът Доналд Тръмп не следва науката в борбата с коронавируса.

По отношение на уверенията на Тръмп, че ще има ваксина до края на годината, в интервю за Би Би Си Фаучи потвърди, че може да има ваксина до края на 2020 г., но подчерта, че ще отнеме няколко месеца да бъде разпространена и първи ще се възползват от нея уязвимата част от населението и здравните работници.

Фаучи: От месеци Тръмп не е участвал в заседанията на COVID щаба

Фаучи: От месеци Тръмп не е участвал в заседанията на COVID щаба

Конфликтът между двамата продължава

"Ние ще знаем дали ваксината ще e безопасна и ефикасна до края на ноември, началото на декември", каза той. Според него обаче голям част от населението няма да бъде имунизиранo най-вероятно до втората или третата четвърт на годината.

Специалистът също каза, че е "много важно" политиците и обществениците да следват науката. Според него би било позор, ако има безопасна и ефикасна ваксина, а голяма част населението не иска да се ваксинира, защото не се доверява на властите.

Тръмп: Хората се умориха да слушат "бедствието" Фаучи и всички тези идиоти

Тръмп: Хората се умориха да слушат "бедствието" Фаучи и всички тези идиоти

Хората се умориха от коронавируса

Той коментира още, че е "очевидно", че идеята на Тръмп хората да си инжектират белина за борба срещу коронавируса не следва науката.

Запитан дали изказването на Тръмп, че сега има имунитет и може да започне да целува всеки означава, че следва науката, Фаучи отбеляза: "Знаете отговора, не, не следва".

Фаучи "скочи" на Тръмп, използвал го в своя реклама без разрешение

Фаучи "скочи" на Тръмп, използвал го в своя реклама без разрешение

Думите на експерта били извадени от контекст

По думите му Тръмп също не е прав, че ако се слушат учените, това ще доведе до икономическа депресия. Фаучи вярва, че може да се следва науката и да се спазват противоепидемичните мерки без да се затваря икономиката.

Той също отхвърли коментарите на Тръмп, че вирусът скоро ще изчезне.

Помолен да коментира твърдението на Джо Байдън, че носенето на маски може да спаси живота на 100 000 души до януари, Фаучи отговори: "Не съм сигурен за цифрата", но е истина, че маските могат да спасят човешки живот.