ФБР е отхвърлило наскоро отправена от Белия дом молба публично да отрече медийната информация за връзки на президента на САЩ Доналд Тръмп с известни на американското разузнаване руснаци по време на предизборната кампания през 2016 г.

Това потвърдиха американски източници пред СиЕнЕн.

Но представител на Белия дом заяви, че искането е отправено, след като ФБР сигнализирало до администрацията на държавния глава, че не вярва, че разпространяваната информация е достоверна.

Белият дом е потърсил помощ от бюрото и други агенции, разследващи намесата на Русия на президентските избори в САЩ, за да кажат, че информацията не е вярна и че милиардерът не е поддържал контакти с руснаците, поясниха източниците.

Информацията за контактите беше съобщена за първи път от "Ню Йорк таймс" и СиЕнЕн на 14 февруари 2017 г.

Преките контакти между Белия дом и ФБР са необичайни, тъй като през последното десетилетие са наложени рестрикции върху подобна комуникация. Такава молба от страна на Белия дом е в нарушение на процедури, които ограничават комуникациите с ФБР във връзка с течащи разследвания.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви на брифинг вчера, че "ние не сме се опитвали да потулим историята. Помолихме ги да кажат истината".

ФБР отказва коментар.