Председателят на Федералния резерв Джеръми Пауъл заяви, че през тази година американската икономика трябва да продължи да се разширява солидно, но с по-бавни темпове. Но той предупреди за растящи рискове, включително забавяне на световната икономика, нестабилност на финансовите пазари и несигурност около търговската политика на САЩ.

Пауъл представя полугодишния доклад на резерва пред Комисията по банкови въпроси към Сената, информира АП.

The Economist посочи 10-те основни риска пред световната икономика през 2019 г.

The Economist посочи 10-те основни риска пред световната икономика през 2019 г.

Най-сериозната заплаха е конфликтът между САЩ и Китай

Той обяви, че Федералният резерв ще бъде "търпелив" в решенията си дали да вдигне основната лихва. По думите му решенията ще зависят от данните.

През декември 2019 г. резервът обяви, че през тази година може да вдигне лихвата два пъти. Но много икономисти вярват, че Федералният резерв ще запази лихвите непроменени до края на тази година, а също така има вероятност и изобщо да не ги вдигне.

Пауъл отбеляза, че през изминалата година икономиката се е разширила със силно темпо, като заетостта и инфлацията са останали близо до целите на резерва. Той поясни, че изглежда ръстът през 2018 г. е малко под 3%. Федералният резерв очаква през 2019 г. икономическият растеж да се забави.

Докато 35-дневното частично спиране на работата на правителството създаде значителни трудности на държавните служители и много други, негативните ефекти върху икономиката се очаква да бъдат относителни умерени и през следващите месеци нещата да се успокоят, увери той.

Пауъл посочи редица фактори, които могат да допринесат за забавяне на растежа, включително по-нестабилната ситуация на финансовите пазари, Брекзит, забавеният растеж в Китай и Европа и търговските преговори на Вашингтон с Пекин.

В сряда Пауъл ще говори пред Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите на САЩ.

Някои анализатори прогнозират, че ако икономиката се забави, следващият ход на резерва може да доведе до намаляване на основната лихва през 2020 г.

На последната си среща през януари резервът остави основните лихви на нива от 2,25-2,5%.