"Фейсбук" оставя 1,5 милиарда потребители извън Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз, съобщават "Гардиън" и други медии.

Компанията потвърди пред "Ройтерс", че правната рамка няма да се прилага за потребители на мрежата извън ЕС, САЩ и Канада.

„Фейсбук” потвърди, че събира информация за хора и извън мрежата

„Фейсбук” потвърди, че събира информация за хора и извън мрежата

Искам да стане ясно: ние не продаваме лични данни на хора

Това означава, че 1,5 милиарда потребители в Азия, Африка, Австралия и Латинска Америка няма да се радват на същата защита.

Новото законодателство на ЕС, което ще влезе в сила от 25 май, изисква от компаниите да търсят съгласието на потребителите преди да събират, използват или споделят тяхната информация с рекламодатели и други партньори. Също се предвижда налагане на големи глоби (4% от световните приходи на година, което би означавало, че социалната мрежа може да бъде глобена с 1,6 милиарда долара, ако наруши новите правила), ако компанията не защити личните данни или се допуснат инциденти като с Cambridge Analytica.

Същественото е, че потребител на "Фейсбук" извън САЩ, Европа и Канада няма да може да подава оплакване срещу компанията в съда в Ирландия, който солидно може да глоби социалната мрежа при неправомерно използване на лични данни.

Компанията прехвърля отговорности към всички потребители извън САЩ, Канада и ЕС от международната си централа в Ирландия в основните си офиси в Калифорния. Това означава, че тези потребители ще бъдат в сайт, който се управлява от американското, а не от ирландското законодателство.

Промяната се осъществява, въпреки че шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг обеща "духът" на законодателството да бъде прилаган на световно ниво.

По време на изслушването пред Конгреса през миналата седмица Зукърбърг обеща, че общият регламент ще се прилага за всички потребители на социалната платформа.