Комунистическата партия на Китай откри среща за финални приготовления преди ключовия конгрес на партията по-късно този месец, съобщи държавната медия "Синхуа", цитирана от Ройтерс.

На провеждащото се на всеки пет години събитие се очаква настоящият държавен глава Си Дзинпин да укрепи властта си.

Китай засили сигурността и социалния контрол преди Конгреса на комунистите

Китай засили сигурността и социалния контрол преди Конгреса на комунистите

Около 2000 делегати ще участват на Конгреса

На Седмата пленарна сесия на Централния комитет на партията ще бъде направен преглед на проектодоклади за работата на Комунистическата партия, дисциплината в нея и комисията за борба с корупцията, а също за приемане на промени в устава на партията. Всички тези неща ще бъдат обсъдени на XIX-ия Конгрес, който започва на 18 октомври, допълва медията.

Конгресът ще "обобщи историческия напредък и ценния опит" в съвременния социализъм с китайски характеристики, постигнати от Си Дзинпин и партията, пояснява "Синхуа".

Според медията конгресът също внимателно ще разгледа настоящата международна и вътрешна ситуация, а също така ще извлече насоки и политики, които ще отговарят на времето.

Не е ясно Седмата пленарна сесия докога ще продължи, но може да бъде и само един ден. Тя завършва с дълго комюнике, което обикновено е пълно с партийна фразеология.