COVID-19 почти не промени класацията с най-щастливите държави в света, като Финландия остава на върха за четвърта поредна година, показва ежегодно проучване на ООН, предаде АФП.

Изследователите зад Доклада за световното щастие (World Happiness Report), девета година, са използвали данни на "Галъп" от 149 държави, където народите са попитани дали се чувстват щастливи. Освен това са взети под внимание мерки като БВП, социална подкрепа, лична свобода и нива на корупция при оформянето на оценката за щастието.

За пореден път челните места се оглавяват от европейски държави. Дания е втора, а след това са Швейцария, Исландия и Нидерландия.

Нова Зеландия падна с едно място до 9-а позиция. Тя отново е единствената държава в първите 10, която не е от Европа. Германия се изкачи на 13-а от 17-а позиция, а Франция се изкачи с две до 21-а.

Великобритания падна от 13-а на 17-а позиция, а САЩ се свлякоха с една позиция до 19-а.

Африканските държави Лесото, Ботсвана, Руанда и Зимбабве са на дъното на таблицата. Афганистан е определена за най-нещастната държава тази година.

Авторите също са сравнили тазгодишните данни с предишните три, за да отразят как е въздействала пандемията. Те са установили значително увеличение на негативните емоции в над 1/3 от държавите. Но положителните емоции са се увеличили в 22 държави.

България е на 88-о място по щастие от 149 държави.