Volkswagen Group ("Фолксваген груп") ще вземе решение за новия си завод в Източна Европа до края на октомври. Това заяви пред Automotive News директор производство на Skoda Михаел Олжеклаус, предаде Money.bg.

Търсенето на локация за новото производство е сведено до две места - в Турция и едно в Европейския съюз, казва той, като не посочва поименно България. Знае се обаче, че става въпрос именно за нашата страна.

Заводът на Volkswagen отива в Турция?

Заводът на Volkswagen отива в Турция?

Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на турски източници

По думите му новият завод и развитието му ще бъде под ръководството на VW, но в него ще се произвеждат и модели на Skoda.

"Увеличихме капацитета през последните две години в съществуващите ни заводи, но вече няма накъде", казва още Олжеклаус. През април главният изпълнителен директор на Skoda Бернард Майер заяви, че недостигът на производствени мощности струва на компанията 100 000 продажби през 2018 г., а същото ще важи и за 2019 г.

Нинова пита Борисов защо Volkswagen отива в Турция

Нинова пита Борисов защо Volkswagen отива в Турция

Много компании избират да инвестират в други държави или да пренасочат бизнеса си

През предходната година чешката компания е произвела 886 100 автомобилa в двата си завода в страната.

Твърди се, че Турция е предпочитана дестинация за завода заради огромните отстъпки, които президентът Реджеп Тайп Ердоган е готов да направи. България обаче все още е в играта.

Volkswagen продължава с преговорите за новия си завод в Източна Европа

Volkswagen продължава с преговорите за новия си завод в Източна Европа

България е сред претендентите…

Едно от притесненията на VW са огромните данъци в Турция върху автомобилите с по-големи двигатели. Около 96 процента от продадените през 2018 г. автомобили са с двигатели с работен обем под 1,6 литра. Анкара търси начин да реши проблема, като в същото време не ощети останалите производители.

В новия завод най-вероятно ще бъдат произвеждани SUV моделите Skoda Karoq и Seat Ateca, но окончателно решение не е взето. Заводът ще има капацитет от 350 000 автомобила, с възможност за удвояване на техния брой при нужда.

VW Group ще реши точно кои модели ще произвежда новият завод през ноември. Очаква се той да заработи от началото на 2023 г.