Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да се увеличат разходите на ЕС за външна политика с цел Общността да се превърне в по-силен геополитически играч, информира "Политико".

При следващия бюджет искам да похарчим 30% повече за външни действия и искам да харчим парите по-ефикасно и по-стратегически, обяви тя на Парижкия мирен форум.

Макрон: Системите след ВСВ са в криза, помнете историята, национализмът е война

Макрон: Системите след ВСВ са в криза, помнете историята, национализмът е война

Кризата е безпрецедентна, нужни са "нови начини на сътрудничество, нови съюзи"

Настоящият състав на Комисията също предлага в следващия дългосрочен бюджет на ЕС да бъде предвидено 30% разходи за добросъседство и външна политика, което включва финансиране на развитие и хуманитарна помощ. Но това амбициозно предложение вероятно ще бъде променено по време на преговорите, тъй като има натиск от страни членки да се отделят пари за кохезия и Общата селскостопанска политика.

Фон дер Лайен подчерта необходимостта ЕС да играе по-голяма роля в света, за да подкрепи мултилатерализма и да се бори с глобални предизвикателства като климатичните промени, дигитализацията, миграцията и бедността.

"Искам да изградим наистина геополитическа Комисия, един Европейски съюз, който гледа навън, една Европа, която защитава нашите общи интереси по света", призова Фон дер Лайен.

Парижкият мирен форум се проведе за първи път през 2018 г. по повод 100 г. от края на Втората световна война. Инициативата е на френския президент Еманюел Макрон. Целта е вдъхване на нов живот на мултилатерализма.

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане
Обновена

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане

"Спектърът на заплахи за европейската територия се развива"