Френската полиция арестува 29 души във връзка с мащабна операция, насочена към разбиването на мрежа за джихадисти в Сирия, съобщиха прокурори, цитирани от АФП.

Мрежата, активна от 2019 г., работи предимно чрез криптовалута.

Този начин за превод на средства бележи отклонение от предишните методи на разплащане на терористите, познати на полицията.

"Постоянното наблюдение над тези мрежи подтиква терористичните организации да търсят повече непрозрачност, като използват криптовалути като биткойн", се казва в изявлението.

Междувременно бе потвърдено, че пакистанецът, който рани двама души със сатър пред бившите офиси на сатиричното списание "Шарли ебдо" миналата седмица, не е знаел, че изданието се е преместило и е искал да подпали офисите му.

Терористът от Париж искал да подпали редакцията на "Шарли ебдо"

Терористът от Париж искал да подпали редакцията на "Шарли ебдо"

Признал, че е действал с фалшива самоличност

Мъжът е действал с фалшива самоличност и че снимка от паспорта му в телефона му показва, че той е на 25 години, а не на 18, както първоначално излъга полицията.

Той е влязъл във Франция през 2018 г. под фалшивата самоличност, която му е дала достъп до социални помощи за непълнолетни, тъй като тогава се представял за 15-годишен.

Редакцията на списанието беше избита от ислямистки терористи през януари 2015 г., а процесът срещу 14 предполагаеми съучастници в това нападение в момента тече в Париж.

Нападателят нарани сериозно двама служители на телевизионна продуцентска агенция, чиито офиси са в същия блок, в който се помещаваше "Шарли ебдо". Сега ранените са в стабилно състояние.