Пакистанецът, който рани двама души със сатър пред бившите офиси на сатиричното списание "Шарли ебдо" миналата седмица, не е знаел, че изданието се е преместило и е искал да подпали офисите му. Това съобщи прокурорът на Париж, цитиран от "Ройтерс".

Прокурорът Жан-Франсоа Рикар уточни по време на пресконференция, че мъжът е носил три бутилки от запалителния разредител за боя White Spirit. Той също така каза, че мъжът е действал с фалшива самоличност и че снимка от паспорта му в телефона му показва, че той е на 25 години, а не на 18, както първоначално излъга полицията.

Атаката в Париж била срещу "Шарли ебдо", нападателят сбъркал адреса

Атаката в Париж била срещу "Шарли ебдо", нападателят сбъркал адреса

След кървавата атака през 2015 година, екипът се премести на тайно място

Френското правителство нарече действията му акт "ислямистки тероризъм". Той се идентифицира като Хасан А., 18-годишен, роден в пакистанския град Манди Бахаудин.

Той е влязъл във Франция през 2018 г. под фалшивата самоличност, която му е дала достъп до социални помощи за непълнолетни, тъй като тогава се представял за 15-годишен.

"В крайна сметка той призна, че това е истинската му самоличност и че е на 25 години", каза Рикар.

Именно под тази самоличност той се появи във видеоклип, заснет преди атаката в петък, в който каза, че отмъщава за публикуването на карикатури на пророка Мохамед от "Шарли ебдо".

Двама ранени при нападение със сатър край бившия офис на "Шарли ебдо"
Обновена

Двама ранени при нападение със сатър край бившия офис на "Шарли ебдо"

Нападателят е бил арестуван

Редакцията на списанието беше избита от ислямистки терористи през януари 2015 г., а процесът срещу 14 предполагаеми съучастници в това нападение в момента тече в Париж.

Нападателят нарани сериозно двама служители на телевизионна продуцентска агенция, чиито офиси са в същия блок, в който се помещаваше "Шарли ебдо". Сега ранените са в стабилно състояние.

Той казал на следователите, че смята, че е нападнал служители на "Шарли ебдо", но не е знаел, че списанието се е преместило на ново място, което се пази в тайна заради рискове за сигурността.

Рикар заяви, че нападателят никога не е привличал вниманието на нито една правителствена специална служба преди нападението в петък.

Арестуваха 7 души след атаката край бившата редакция на "Шарли Ебдо"

Арестуваха 7 души след атаката край бившата редакция на "Шарли Ебдо"

Жералд Дарманин: Това е очевидно акт на ислямистки тероризъм