Франция ще инжектира 10.5 млрд. евро във френски банки за да подсили капитала им и да им позволи да пуснат отново "кранчето" на кредитите за частни лица, пише в. Монд.

Според управителят на централната банка Кристиаян Ноаие те нямат абсолютно никаква нужда да бъдат рекапитализирани.

"Банковата комисия смята, че всички френски банки и шестте, които министърът на финансите посочи, че ще бъдат финансирани от държавата, разполагат със собствените средства, които са им необходими, посочи Ноайе след среща с ръководителите на 6-те най-големи френски банки и министъра на икономиката и финансите Кристин Лагард, цитиран от РФИ.

Според анализаторът на РФИ Давид Баше това, което трябва добре да се разбере, в механизма, който ще бъде използван, е че държава ще изпише акции, които определя като преференциални.

Какво означава това, че държавата ще апортира суми, в капитала на банките, но без да добие право на глас при управлението.

Възможна е и по-строга мярка, при която държава ще бъде нещо като суперинвеститор.

Това се отнася до шест основни френски банки, Креди Агрикол получава 3 млрд. евро, БНП Париба - 2 и половина, след това идват Сосиете Жетнерал, Креди Мютюел , Кес Депарн и Банк Попюлер.

С тази си намеса държавата иска да постави на същото ниво на ликвидност френските банки, както техните европейски събратя, най-вече британските, които вече получиха държавна помощ за капитала си.