Френското правителство призова всички компании да имат маски за поне 10 седмици за служителите си при втора вълна от инфекции, съобщава АП.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран, че е "основно да се спазват тези насоки. Видяхме го - страната ни не беше достатъчно снабдена с маски по време на първата вълна".

Недостигът на всички видове маски бе основен проблем във Франция, когато вирусът се разрази из цялата страна през март и април и е централен за няколко съдебни дела срещу власти.

Правителството насърчава компаниите да купуват от френски производители на текстил, които имат набор от маски, след като по-рано преминаха към тяхното производство.

"Съществува риск от ново разпространение на вируса", заяви държавният секретар по икономика Агнес Паниер-Рунахер пред парламентарна комисия. "Молим компаниите да планират запаси от маски за 10 седмици, с малко напомняне, че сега имаме френски производители."

Националната здравна агенция на Франция потвърди над 300 нови вирусни клъстери, откакто страната започна да се отваря отново на 11 май. Като цяло Франция отчете петия най-голям брой смъртни случаи от вируса в световен мащаб, при 29 861 от сряда, около половината от тях в старчески домове.

Айфеловата кула отвори за първи път от 104 дни

Айфеловата кула отвори за първи път от 104 дни

Асансьорите няма да работят, тъй като има вероятност от нарушаване на мерките за социална дистанция