Френското правителство ще изплати 100 евро на гражданите, които печелят по-малко от 2000 евро на месец след данъци, за да им помогне да се справят с нарастващите цени на енергията и горивата, обяви премиерът на страната в четвъртък вечерта, цитиран от европейската редакция на Politico.

Съобщението идва, когато националните лидери на ЕС обсъждат кризата с цените на енергията в Брюксел тази седмица. Темата за цените на горивата е особено чувствителна във Франция и спомогна за разпалването на антиправителствените протести на жълтите жилетки през 2018 г.

Приблизително 38 милиона души ще се възползват от тези пари, включително както независими работници, така и работници на заплата, както и фермери, безработни и пенсионери. Това каза Жан Кастекс пред телевизия TF1.

Десетки хиляди отново на протест срещу COVID мерките във Франция

Десетки хиляди отново на протест срещу COVID мерките във Франция

Петима души са задържани

Той добави, че плащанията ще бъдат изпращани автоматично или чрез заплати, или чрез социалните органи, и че пълните подробности за мярката ще бъдат оповестени в следващите дни. Повечето от помощта, включително за наемни работници, се очаква да бъде изплатена между Коледа и Нова година.

Държавните служители трябва да получат чековете си през януари, а пенсионерите ще трябва да изчакат още малко, добави той.

Опозиционните политици побързаха да определят мярката като недостатъчна. Лидерът на дясното "Национално обединение" Марин льо Пен заяви, че плащането няма да "отговори на бедствието" на французите, които се борят да платят сметките си и призова правителството да намали данъка добавена стойност върху газта, електричество и горивото.

Жан-Люк Меленшон, лидер на лявото движение "Непокорена Франция", призова за мерки за справяне с покачващите се цени на стоките от първа необходимост. Кастекс твърди, че в миналото намаляването на данъците "не е сработило" като незабавна противоотрова срещу скокове на цените и не помага достатъчно на онези, които имат най-голяма нужда.

Той също така каза, че таванът на цените за газта - който той обяви миналия месец и трябваше да продължи до следващия април - все още ще бъде в сила до края на 2022 г., ако е необходимо.