Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви в сряда, че процентът на ваксинации в страната е надвишил ваксинацията в САЩ, Германия и Израел и се изравнява с този на Обединеното кралство, съобщава "Франс 24". 

Според последната информация от френското здравно министерство 47,52 милиона души в страната са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19, докато 41,68 са напълно ваксинирани.

Общото население на Франция е малко над 67 милиона, което означава, че около 62% от населението са получили две дози. Министерството подчерта, че 76% от всички хора над 18 години са получили ваксина.

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Здравна карта за ресторант, бар, неспешно лечение в болница или пътуване с влак

Габриел Атал обяви в сряда, че началото на учебната година ще бъде отложено за 13 септември в Гваделупа, Мартиника, Сен-Мартин и Сен-Бартелеми, както и в частта на Гаяна в червената зона поради "сериозната" ситуация поради Covid-19.

Третата доза ваксина ще бъде предложена в началото на учебната година за най-уязвимите и хората над 65 години.

Атал добави, че извънредното здравно положение ще бъде удължено "до 15 ноември в Западна Индия, Гаяна и Френска Полинезия", като законопроектът ще бъде представен "следващата седмица".

Макрон призова пред Съвета по отбрана всички французи да се ваксинират

Макрон призова пред Съвета по отбрана всички французи да се ваксинират

"Нямаме друг избор", коментира той по отношение на здравния пропуск

Тези решения бяха взети от Съвета по отбрана за Covid и Министерския съвет, които разгледаха "драматичната ситуация в няколко отвъдморски територии, в Западна Индия и във Френска Полинезия, където недостатъчната ваксинация причинява хаос". 

Габриел Атал настоя за "национална солидарност" с изпращането на "стотици грижещи се лица в подкрепление на място, за да организират евакуации и да гарантират доставката на кислород".

През септември ще бъде удължен и здравният пропуск до 12-17 годишни, кампания за ваксинация за ученици и студенти и влиза в сила задължителна ваксинация за болногледачи и редица други професии.

Френската полиция започва да пази ваксинацонни центрове от антивакс вандализъм

Френската полиция започва да пази ваксинацонни центрове от антивакс вандализъм

Франция: Който атакува здравните специалисти атакува нацията