Саркози бе казал през миналия месец:„Не искам да мисля, че Турция има място в Европейския съюз", припомня "Файненшъл таймс".

Сега Франция вече предвижда да блокира част от предложението към Турция за членство, което ЕС възнамерява да направи този месец, съобщава money.bg, позовавайки се на престижното издание.

Служители на Саркози в Брюксел са казали, че сериозно са притеснени и не искат да позволят действия, които означават започване на преговори с Турция относно подготовка на страната за въвеждане на евро - нещо, което френският президент не е склонен да приеме.

Това са първите опити на Никола Саркози да удържи взаимоотношенията на Европа с Анкара „на една ръка разстояние". Те биха могли да обезсърчат привържениците на реформите в Турция, но Саркози изглежда безкомпромисен.

Той е заявил, че ще се въздържи от по-активна война по проблема Турция до есента,за да не застраши по някакъв начин преговорите за Европейски договор, който ще се разглежда на заседанието следващата седмица в Брюксел. Но скоро след това мерките на френските политици можели да имат бърз ефект.

Саркози се противопоставя, че след срещата на лидерите на Европейския съюз, като финал на Германското президентство Ангела Меркел възнамерява да отвори три нови „преговорни глави"с Турция, като знак, че Анкара все още се държи за Европа, независимо от закъсняващите реформи и политическа несигурност.
Дипломацията на следващото португалско президентство също е казала, че ще продължи преговорния процес.

Две от общо 35 глави засягат статистическия и финансов контрол. Трудностите от Франция идват по третата глава - икономически и паричен съюз.

По думите на френските представители в Брюксел, Париж не взима становище и по трите глави. Кипър, принципен опонент, веднага е потвърдил резервите си за отваряне на нови преговори.

Анкара се опитва да демонстрира спокойствие в изказванията - нищо фатално, ако от три глави се открият само две, но европейските дипломати загатват за възможността турците да са станали твърде недоволни, а Франция потвърждава позицията си, че с Турция тя ще позволи „привилегировано партньорство", но не и членство в Евросъюза.

Притесненията на Париж по отношение на финансовия и контрол и статистическите услуги са малко, защото все пак Анкара ще може да развие по-близки връзки с Европа. Но икономически и паричен съюз означава институционална интеграция.

Миналата година преговорите на ЕС и Турция бяха частично замразени заради отказа на Турция да отвори пристанищата си за кораби от Кипър. В замяна, Турция блокира нарастващото коопериране с ЕС и НАТОв Косово и Афганистан - два региона, където ЕС би желал присъствие.