Френски превозвачи блокираха пътища в около 10 региона на Франция, за да протестират срещу планирано намаляване на данъчните облекчения на дизела за автомобилния транспорт, предаде "Ройтерс".

В Париж имаше разправии с полицията заради няколкостотин протестиращи "жълти жилетки", които продължават седмичните си демонстрации.

Комбинираният натиск на движението на "жълтите жилетки" над разходите за живот и протестите на съюза срещу пенсионната реформа са основно предизвикателство за усилията на президента Еманюел Макрон да балансира държавния бюджет и да въведе по-екологично законодателство през втората половина на мандата си.

Федерацията за превозвачите в Отре заяви, че се противопоставя на увеличаване на данъците върху дизела за търговските превозни средства като част от правителствения проект за бюджет 2020.

"Нашето движение е яростно движение срещу продължителното фискално наказание на автомобилния транспорт, което вече не можем да търпим", заяви Алексис Гибергес, президент на Отре.

Гиберг подчертава, че засега камионите не са се насочили към градските центрове, но това може да се промени, ако правителството не отговори.