Правителството на Франция отхвърли молба на кмета на Париж да се отворят парковете и обществените градини, информира АФП.

Кметът Ан Идалго написа в "Туитър", че е подновила молбата за отваряне на парковете и градините, затворени от средата на март, "като се вземат под внимание нуждите на парижани, защото Париж е много гъстонаселен град".

Франция разхлабва бавно мерките, предупреждава срещу нов пик

Франция разхлабва бавно мерките, предупреждава срещу нов пик

Все още забрани остават в сила

Достъпът ще е разрешен при условие, че всеки носи маска, което според кмета също трябва да стане задължително по улиците на Париж.

Само преди ден парижани излязоха да празнуват началото на края на блокадата, което доведе до нарушаване на правилата за социална дистанция. На канал "Сен Мартен" полицията трябваше да се намеси, за да разтика групи от хора, нарушаващи правилата за социална дистанция. Това принуди министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер да забрани консумацията на алкохол на всички канали в столицата.

Пристигащите от Франция без карантина в Обединеното кралство

Пристигащите от Франция без карантина в Обединеното кралство

Двете страни "работят заедно при предприемането на подходящи мерки за границата"

Франция започна внимателно да отменя наложените в продължение на два месеца ограничителни мерки от понеделник, но остава под тревога в така наречените "червени зони" в държавата, включително и Париж, където продължава разпространението на коронавируса. Кафенетата, ресторантите, баровете, повечето училища, парковете и градините остават затворени. Забранени са събирания с повече от 10 души.

Маските са задължителни в обществения транспорт в цялата страна, както и за учителите, но не и на други обществени места.

Здравният министър Оливие Веран отхвърли молбата на Идалго за отваряне на парковете.

Не, ние няма да отворим парковете и градините в Париж, каза той и подчерта, че хората не спазват мерките за социална дистанция.

Франция е регистрирала повече от 26 000 починали от коронавирус, като само в понеделник бяха съобщени за 263 нови жертви.

Днес някои начални училища и детски градини в държавата отварят за първи път от седмици.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 281 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,1 млн. случая и повече от 286 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,46 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".