Правителството на Гърция съобщи, че страната "обръща страница", след като министри от страните членки на еврозоната обявиха край на гръцката криза и гарантираха на Атина облекчаване на дълга според стратегия за излизане от спасителната програма, информира АФП.

Еврогрупата постигна споразумение за Гърция

Еврогрупата постигна споразумение за Гърция

След 7-часов маратон преговори

"Гърция обръща страница, сега вече гръцкият дълг е изпълним", заяви говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос, който добави: "Мисля, че гръцкият народ може да се усмихне, отново може да си поеме въздух".

"Това е историческо решение", подчерта той пред държавната TV ERT.

След трудно договореното споразумение между държавите от еврозоната в петък вечерта, Гърция може да излезе от спасителната програма на 20 август.

Споразумението е важен момент за валутния съюз в последното десетилетие, след като Гърция стресна света с безконтролните разходи, доведе до приемането на три спасителни програми и беше близо да събори еврозоната.

Министрите се съгласиха на 10-годишно удължение на падежа на заемите от Европейския фонд за финансова стабилност и 10-годишен период на отлагане на плащанията по лихвите.

Гърция ще получи последен транш от €15 трилиона като част от спасителната програма на обща стойност €86 милиарда, от които €25 милиарда ще останат неизползвани. От тази сума €5,5 милиарда ще бъдат преведени в отделна сметка и ще се ползват за обслужване на дълга, а 9,5 милиарда ще отидат за буфер.