Нещата стават сериозни. Да бъдеш благословен с толкова много активи на геополитическата шахматна дъска вече не е толкова лесно. Гърция играе добре досега в съвременната си история. Винаги е правила фундаментален геополитически избор, но без да прекъсва връзките си с други велики сили, пише "Катимерини". 

Това е деликатен баланс, сложна и крехка хореография, която обикновено дава плодове. Дори в разгара на Студената война Атина прави увертюри и поддържа връзки със страни от съперническия блок.

В наши дни водещите играчи говорят различен, по-груб език. Дилемите, пред които е изправена страната, могат да бъдат трудни, дори разочароващи. Дори публичният дискурс става все по-горчив и спорен.

Промяната е по-очевидна в социалните медии като Twitter, но засегна и дипломатическите контакти при затворени врати.

НАТО изпрати 10 пъти изтребители срещу руски самолети за ден

НАТО изпрати 10 пъти изтребители срещу руски самолети за ден

Необичаен пик на полети над Северния Атлантик, Северно море, Черно море и Балтийско море

Китай и Русия вече не гледат на САЩ със страхопочитание, нито тези страни вярват, че трябва да се придържат към определен набор от правила, предписани от "международния ред". Други държави, като Турция и Иран, следват примера им.

Гърция би могла да се озове в затруднение, ако дилемата се превърне в "с нас или против нас", решенията няма да бъдат лесни или очевидни. Ще трябва да се вземат предвид геополитическите и икономическите интереси на страната.

Освен това през последните 47 години ключов параметър е кой може повече да допринесе за защитата на страната ни срещу всякакъв вид заплаха.

Светът се променя бързо. Нещата, които доскоро бяха немислими, като присъствието на китайски военноморски части в нашия по-широк регион, биха могли да станат рутина през следващите години.

Инструментите, които имаме и които трябва да анализират света бързо остаряват и никоя карта не може да осигури безопасна навигация в това.

Външнополитическите догми са естествено устойчиви на бързи промени. В същото време те са безсмислени, ако не могат да се адаптират към тектоничните промени, които се случват на всеки 50-60 години.

Промяна е точно това, което изпитваме днес.

Френската армия се готви за интензивна война

Френската армия се готви за интензивна война

Вярва, че има около 10 г. за подготовка