На 29 март военните самолети на НАТО са вдигнати , "за да следят руски бомбардировачи и изтребители по време на необичаен пик на полети над Северния Атлантик, Северно море, Черно море и Балтийско море", се казва в изявление на Алианса на 30 март.

"Самолетите на НАТО са прихванали шест различни групи руски военни самолети близо до въздушното пространство на Алианса за по-малко от шест часа", се казва в изявлението.

Норвежки F-16 прихванаха два бомбардировача Ту-95, които продължиха да летят на юг над Северно море, което накара Великобритания и Белгия да изпратят изтребители Typhoon и F-16.

ПВО на САЩ и Канада "нащрек" заради руски Ту-142 край Аляска

ПВО на САЩ и Канада "нащрек" заради руски Ту-142 край Аляска

Не са навлизали във въздушното пространство на САЩ и Канада

Същия ден норвежките военни самолети прихващат два руски бомбардировача Ту-160 над международни води.

Над Черно море турски, румънски и български бойни самолети са вдигнати, след като съюзнически радари откриха три руски военни самолета в близост до въздушното пространство на НАТО, проследявайки ги, докато напуснат района.

"Отделно италиански изтребител прихвана руски морски патрулен самолет Ил 38, който е ескортиран от изтребители над Балтийско море, летящи в и извън Калининград", се казва в изявлението.

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

Вдигнати са прехващачи от България, Румъния, Турция и Норвегия

"Прихващането на множество групи руски самолети демонстрира готовността и способността на силите на НАТО да охраняват небето на съюзниците 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината", коментира бригаден генерал Андрю Хансен, заместник-началник на щаба на операциите в Американското въздушно командване, Рамщайн, Германия.

Руските военни самолети често не предават транспондер код, показващ тяхното местоположение и височина, не подават план за полет или не комуникират с ръководителите на полети, което представлява потенциален риск за гражданските самолети.

Опазването на целостта на въздушното пространство на членовете на Алианса е задача от мирно време, допринасяща за колективната отбрана на НАТО, и попада под общата отговорност на върховния главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, генерал Тод Уолтърс.

Русия ще отговори на НАТО в Черно море

Русия ще отговори на НАТО в Черно море

Москва и Пекин се противопоставят на налагана от САЩ концепция за демокрация