Гърция поиска от партньорите си от Европейския съюз да подготвят "осакатяващи" икономически санкции срещу Турция, ако продължи с плановете за експлоатиране на газовите и петролни находища до гръцките острови.

Това съобщи гръцкият външен министър Никос Дендиас, цитиран от АП.

Отношенията между Турция и Гърция достигнаха дъно през последните месеци. Те имат разногласия по редица въпроси, включително за правата за сондиране в Източното Средиземноморие, за незаконната имиграция и за решението на Турция да превърне "Света София" от музей в джамия.

Гърция видя "провокация към цивилизования свят" в "Света София" да е джамия

Гърция видя "провокация към цивилизования свят" в "Света София" да е джамия

Решението на Ердоган връщало Турция шест века назад

Дендиас коментира в интервю, че е заявил пред колегите си от ЕС, ако Анкара продължи да изпълнява плановете си за сондиране край Крит, Родос и Карпатос, блокът трябва да отговори с тежки санкции.

"Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Турция", каза Дендиас пред частната Star TV.

"Ако поиска, може да създаде огромен проблем на турската икономика. Това не е моето желание...но трябва да е ясно", продължи той.

Министърът добави, че ако Гърция бъде подложена на въоръжена атака от съседа си, ще бъде задействана клауза в Договора за ЕС от 2009 г., която задължава страните членки да предоставят помощ на друга страна членка, която е изправена пред въоръжена агресия.

Гърция и Турция бяха на ръба на война три пъти от 1974 г.