Гърция заяви в петък, че ще отвори отново летищата си в Атина и Солун за пристигащи от 29 държави от 15 юни - началото на туристическия сезон, предадоха световните информационни агенции.

Припомняме, че преди дни страната възобнови полетите до България. 

Припомняме, че на четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия беше решено, че от 1 юни се разрешава пътуването между България, Гърция и Сърбия без карантина.

Ще се приемат посетители от 16 страни от ЕС, включително Германия, Австрия, Дания, Финландия, Чехия, балтийските страни, Кипър и Малта, се казва в съобщение на министерството на туризма.

Но страните, които са най-силно засегнати от пандемията на коронавирус - като Франция, Испания, Великобритания и Италия, не са в списъка.

Извън Европейския съюз почиващите от Швейцария, Норвегия и съседните балкански страни като Албания, Сърбия и Северна Македония ще могат да кацат на основните летища в Гърция от 15 юни.

Списъкът включва също Австралия, Япония, Израел, Ливан, Китай, Нова Зеландия и Южна Корея.

Гърция възобновява полетите до България от днес

Гърция възобновява полетите до България от днес

Южната ни съседка отваря въздушната си граница

Министерството заяви, че други държави могат да бъдат добавени преди 1 юли, когато регионалните летища на страната също се отворят отново.

Списъкът е съставен въз основа на епидемиологичния профил на всяка страна", като се вземат предвид препоръките на Европейската агенция за авиационна безопасност и докладът на гръцката комисия по инфекциозни заболявания, се казва в изявлението.

Посетителите ще бъдат тествани за коронавирус, когато кацат, заявиха от туристическото министерство.

От началото на избухването през март е имало ограничен брой полети, пристигащи на международното летище в Атина, като пътниците задължително са тествани и им е поръчано да спазват карантина в продължение на 14 дни.

Гърция започна постепенното облекчаване на ограниченията от 4 май и ще започне да отваря хотелите си следващия месец.

Туристическият сезон в Гърция започва от 15 юни

Туристическият сезон в Гърция започва от 15 юни

Международните полети до нашите туристически дестинации ще бъдат възобновени постепенно от 1 юли

Туристическият сектор се надява да спаси поне част от тазгодишния летен сезон.

Според данните на университета "Джонс Хопкинс", Гърция е регистрирала 2 909 заболели и 175 починали.