Гърция постигна предварително споразумение с кредиторите по ключови реформи на пазара на труда, за намаляване на разходите и енергийни въпроси, съобщиха източници пред Ройтерс.

Така държавата се доближава до сключване на сделка преди среща на финансовите министри от еврозоната на 7 април.

Преговорите между Атина, ЕС и Международния валутен фонд се влачат с месеци, увеличавайки страховете от избухване на нова криза в Европа.

Основни теми на преговорите са намаляване на пенсиите и реформи в енергетиката и на пазара на труда. Миналият месец Атина се съгласи да приеме мерки, за да убеди МВФ да участва в спасителната програма, както настояват страни членки на ЕС, включително Германия.

Гърция ще намали пенсиите с 1% от БВП през 2019 г., обявиха двама представители преди осведомителната агенция. Друг източник от ЕС поясни, че Атина ще спести 1% от БВП с промени в данъците.

Вярвам, че ще има споразумение на 7 април, поясни един от източниците.

По отношение на реформите на пазара на труда Гърция няма да бъде принуждавана допълнително да облекчава процеса по масово съкращаване на служители, както първоначално беше поискано от МВФ, добави представителят.

Друг източник каза, че е договорено намаляване на пазарния дял на държавната компания Public Power Corp чрез продажбата на звената с лигнит.

Последният напредък се очаква да позволи на шефовете на мисиите на ЕС и МВФ да се върнат в Атина през следващите дни, за да финализират детайлите с гръцките министри на финансите и труда преди срещата на Еврогрупата в Малта.