"Позволете ми най-напред да отдам почит на всички мъже и жени вуниформи в България в този ден, в който се чества храбростта и важносттана Българската армия и военнослужещите. Свидетели сме как в целия Алианс и в България военнослужещите имат ключова роля като подкрепят усилията на обществото в битката срещу кризата с коронавируса. Здравните служби сана фронтовата линия в битката, но военнослужещите им помагат с полевиболници, граничен контрол, дезинфекция на обществени места, както и свъздушен транспорт, с транспортирането на оборудване", заяви в интервю за Българската национална телевизия генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Бих искал да ви поздравя за цялостния ви принос към мисиите и операциите на НАТО, както и за това, че сега инвестирате повече в отбрана. Всичко това се оценява високо и допринася за общата сила на НАТО и за факта, че сме заедно в усилията за предотвратяването на конфликт", подчерта генералният секретар на НАТО.

"Съюзниците от НАТО оказват подкрепа един на друг, НАТО координира тези усилия. Например, България се възползва от способностите ни затранспортирането по въздуха на важно медицинско оборудване,което помага в битката с COVID-19. Така военнослужещите подкрепят здравните институции. Прекрасно е да видим такова тясно сътрудничество", добави Йенс Столтенберг.

"Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза вздравеопазването няма да се превърне в криза на сигурността. Ниеежедневно осигуряваме надеждна отбрана и възпиране, поддържаме готовност на силите си, продължаваме с разполагането в източната част на Алианса, включително засилено присъствие в района на Черно море и българските военни части и България са важна част от този процес", каза още генералният секретар на НАТО.

Гергьовден без парад, но с демонстрация

Гергьовден без парад, но с демонстрация

Тази година парад в традиционния му вид с публика не се проведе заради пандемията

Организацията на Северноатлантическия договор поздрави българските военнослужещи по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия и като сподели поздрава на Постоянната делегация на Република България в НАТО в социалните мрежи.

"Днес отбелязваме Деня на храбростта при необичайни обстоятелства и на първа линия в борбата с COVID-19 са нашите медици, включително военните ни медици. Благодарим ви", акцентира в съобщението българската делегация.

"Гордеем се, че изпълнявате достойно своите задължения в съюзнически учения, мисии и операции на НАТО. Пожелаваме светъл празник на всички", се казва още в поздравлението.

Специален поздрав към българските военнослужещи отправи в социалните мрежи Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа като акцентът бе поставен върху приноса на България към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" и към сигурността на Черноморския регион.

Поздравления към Българската армия публикуваха още и Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир и Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол.