Германия е готова да предостави ядрото на новите сили за бързо реагиране на ЕС през 2025 г., каза министърът на отбраната Кристин Ламбрехт в понеделник, преди дискусиите с колегите си относно стратегията за сигурност на ЕС, която се очаква да бъде договорена тази седмица, съобщава "Ройтерс".

"Ще предложа, че Германия може да предостави военното ядро... за 2025 г.", каза тя пред репортери, докато пристигаше в Брюксел за среща на министрите на отбраната и външните министри на ЕС.

Очаква се лидерите на ЕС да подпишат новата стратегия за сигурност на блока, така наречения Стратегически компас, на среща на върха в четвъртък и петък в Брюксел.

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Германия отделя 100 млрд. евро за нов фонд за отбрана

Шолц: Това е войната на Путин, изтрива една страна от картата на света, унищожава европейската структура за сигурност

Като част от него ЕС има за цел да създаде сили за бързо реагиране, като преразгледа съществуващите бойни групи на ЕС, които блокът има от 2007 г., но никога не е използвал.

"Трябва да станем по-бързи, особено след като сме изправени пред такава предизвикателна ситуация в момента", каза австрийският министър на отбраната Клаудия Танер, визирайки последното напрежение с Русия.

Германия одобри доставките на оръжие за Украйна и обяви драстично увеличение на разходите за отбрана, след като Русия нахлу в Украйна, което бележи голяма промяна във външната политика и политиката на сигурност на Берлин.

Германия купува нови изтребители F-35

Германия купува нови изтребители F-35

Правителството в Берлин има готовност да купи до 35 броя от стелт изтребителите