Канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Индия Нарендра Моди се подписаха под споразумения в Ню Делхи за задълбочаване на стратегическото сътрудничество и засилване на двустранната търговия, информира "Ройтерс".

Меркел, придружена от няколко министри и бизнес делегация, е в Индия на тридневна визита, започнала в четвъртък.

"Ние насърчаваме нашите частни сектори да стимулират нашата растяща двустранна търговия. Канцлерът Меркел и аз ще се срещнем с някои бизнес и индустриални лидери", каза Моди на съвместна пресконференция с германския лидер.

Двустранната търговия между двете държави достигна до 24,06 милиарда долара през фискалната 2018-2019 г., която приключи през март в сравнение с 22 милиарда долара предходната година. Германските компании са инвестирали близо 12 милиарда долара в Индия от 2000 г.

Германия е най-големият търговски партньор на Индия в Европа и повече от 1700 германски компании работят в Индия.

Според индийски медии двете държави са сключили близо 20 споразумения в различни сфери, включително земеделието, киберсигурността, изкуствения интелект и други.

Моди каза още, че двете държави също ще засилят контактите си в борбата срещу "тероризма и екстремизма".

Германия и Индия се договориха си сътрудничат и в сферата на образованието. "20 000 индийци учат в Германия и ние бихме искали да видим повече", обяви Меркел.

Въпреки че двамата лидери не споменаха нищо за възобновяване на преговорите за финализиране на споразумение за свободна търговия между Индия и ЕС, източници заявиха по-рано, че Меркел и Моди са заинтересовани от търговско споразумение.

По-късно обаче индийски медии информираха, позовавайки се на съвместно съобщение, че Индия и Германия са постигнали споразумение да задълбочат усилията за възобновяване на блокираните преговори за свободна търговия с ЕС. Преговорите започнаха през 2007 г., но навлязоха в задънена улица от май 2013 г.