През тази седмица на германското правителство ще бъде представен заключителния доклад на комисията, разследвала финансите на партии и масови организации в бившата ГДР и изтичането на партийни милиони по нелегални канали, съобщава Дойче Веле, цитирайки списание "Шпигел".

В продължение на 16 години комисията издирва и събира в полза на държавата пари, които иначе щяха да потънат безследно.

Тя разкри и събра повече от един милиард и 600 милиона евро - главно от имуществото на бившата ГЕСП, които бяха вложени в голямата си част за възстановяването на новите източни провинции.

Само че гонитбата на укритото от другарите "съкровище на работническата класа" ставаше от година на година все по-трудно.

Шефът на комисията Кристиян Хамерщайн и неговите сътрудници се натъкваха на разклонени парични потоци, организирани от социалистическите функционери по доста капиталистически начин.

За да се спасят парите от времената на ГДР и след Обединението на Германия, милионни суми са били раздавани на верни партийни кадри, които е трябвало да съхранят финансите и някой ден да ги върнат на партията - правоприемница - ПДС.

Не винаги обаче подобни подозрителни случаи могат да се разкрият лесно. Защото бившите партийни кадри се оказват майстори в криенето и измамите.

" Бившата партия- държава ГЕСП систематично и целенасочено е опитвала да изтегля огромни милионни суми от ръцете на държавата", заявява Хамерщайн.

Независимо от съпротивата на партията - правоприемница - ПДС и нежеланието и да сътрудничи на разследванията, се правят някои разкрития - включително и в чужбина.

Веднъж например комисията разкрива черна банкова сметка с 2 600 000 евро в Лихтенщайн, друг път успява да си върне от виенската биизнесдама Рудолфине Щайндлинг- известна като "Червената Фини" 7300 000 евро от Австрия.

Друг път пък се натъква на фонд с 148 млн. швейцарски франка, които явно са били изнесени през Прага и Будапеща. Още се точи един процес за връщането на 237 млн. швейцарски франка, депонирани в Швейцария.

Независимо от многото усилия, голяма част от преследваните следи се губят - както показва и специално назначената за целта Германо-унгарска комисия, в която на времето са включени редица високопоставени фигури като държавни секретари, посланници, банкови директори и специалист на германското външно разузнаване.

В продължение на две години следователите работят в Унгария, но получават достъп само до архивните данни за банкови сметки и плащания на Централната Банка.

Независимо от всички трудности, в процеса на разследванията се откриват редица сметки и трансакции, свързани с ГДР.

Само че следите им се губят поради изплащани пари в брой, липсващи разписки или пък собственици на сметки, които не могат да бъдат идентифицирани.

Изведнъж се оказва, че същинският обект на издирването - а именно фондът с 148 милиона швейцарски франка - просто се е изпарил.

Открита е все пак една личност, имала връзка с нелегално прехвърлените пари: бившият бизнесмен от ГДР и агент на ЩАЗИ Гюнтер Форгбер, чиято фирма Експортконтакт чрез своите филиали във Виена, Цюрих и Будапеща осигурявала огромни количества ембаргови стоки.

Под натиска на Комисията Форгбер е принуден да върне 42 милиона на германското финансово министерство, които си е заделил лично за себе си. Повече Комисията не успява да измъкне от него.

През тази пролет той беше прегазен на една улица близо до Валенсия. По подобен начин се раздели с живота и друг един основен свидетел - Волфганг Лангничке - бивш ръководител на отдел "Финанси" на ПДС - една от ключовите фигури при укриването на парите на ГЕСП.

През 1998 година той става жертва на транспортно произшествие - на пешеходна пътека в хубавия швейцарски град Лугано.