Германската Федерална служба за защита на конкуренцията забрани на "Фейсбук" да обединява данни от различни източници без съгласието на потребителите, пише германският бизнес всекидневник "Ханделсблат", позовавайки се на източници. Информацията съобщава и "Ройтерс".

Службата подчертава, че социалната мрежа злоупотребява с доминиращо положение на пазара със събирането на информация за потребителите без знанието или съгласието им.

„Фейсбук” плащал на деца, за да им се рови из телефоните

„Фейсбук” плащал на деца, за да им се рови из телефоните

Плащано е по 20 долара на месец

От "Фейсбук" обявиха, че ще обжалват решението на Федералната служба за защита на конкуренцията, което е взето след тригодишно разследване. Американската технологична компания подчертава, че германската служба подценява конкуренцията и подкопава приетите през миналата година правила в Европа за личните данни.

Директорът на службата Андреас Мунд подчерта, че в бъдеще няма да се позволява на "Фейсбук" да принуждава потребителите да дават съгласието си за практически неограничено събиране и прехвърляне на информация, която е извън "Фейсбук" в техните профили в социалната мрежа.

Резултатите от разследването са оповестени на фона на разразилите се през последните месеци скандали около социалната мрежа, свързани със защитата на личните данни.

"Фейсбук" бори намесата на евроизборите с нови инструменти

"Фейсбук" бори намесата на евроизборите с нови инструменти

Това е част от кампания на социалната мрежа в отговор на растящия натиск да обуздае дезинформацията

Федералната служба за защита на конкуренцията конкретно не одобрява как "Фейсбук" се сдобива с данни на хора от приложения на трета страна, включително WhatsApp и Instagram, и онлайн следенето на хора, които дори не са потребители.

Решението все още няма правна сила. "Фейсбук" има месец да обжалва.

"Не сме съгласни с техните заключения и възнамеряваме да обжалваме, за да може гражданите на Германия да продължат да се възползват напълно от всички наши услуги", подчертават от американската компания.

Зукърбърг: "Фейсбук" не продава личните данни на потребителите

Зукърбърг: "Фейсбук" не продава личните данни на потребителите

Не толерират вредно или водещо до разделение съдържание