Европа трябва да реагира "енергично", когато САЩ пресекат "червените линии".

Това поиска министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, цитиран от "Ройтерс".

Европа трябва да намери "нов баланс" в отношенията си със САЩ, смята той.

"Ние, европейците, трябва да действаме като съзнателна противотежест, когато САЩ пресекат червените линии. Когато правителството на САЩ агресивно постави под въпрос ценностите и интересите ни, ние трябва да реагираме по-енергично", добави той.

Според германския министър ЕС трябва да подготви стратегия във връзка с икономическата и политическата роля на Китай, включително и за справяне с опити за разделение на евросъюза.

"Необходима ни е обща стратегия за справяне с политическите амбиции на Китай", каза той на събитие в Берлин, "включително за противопоставяне на опитите да ни разделят". Маас има предвид растящата роля на Китай като посредник в Централна и Източна Европа.

Той подкрепи предложение на Франция за сформиране на европейски военни сили за интервенция, допълвайки, че Великобритания трябва да бъде поканена да участва след Брекзит.

Маас призова ЕС да стане по-уверен глобален играч.

Той даде най-ясния сигнал, че Германия повече не вижда 70-годишния си съюз със САЩ като безусловен.

"Егоистичните политики на Доналд Тръмп "Америка първа", атаките на Русия срещу международния ред и държавния суверенитет, експанзията на гиганта Китай: световният ред, който имахме, вече не съществува", предупреди той.