Германският външен министър казва, че Европа трябва да се пази от руските усилия да дестабилизира Западните Балкани на фона на войната в Украйна, съобщава "Асошиейтед прес". 

Външният министър Аналена Бербок каза пред репортери в Берлин в четвъртък, че подобни ходове са предшествали военните действия на Русия в Украйна, въпреки че Москва продължи да отрича, че подготвя атака.

Йоханис: Засилване на НАТО в Румъния, Черно море, по целия източен фланг е стратегическа цел

Йоханис: Засилване на НАТО в Румъния, Черно море, по целия източен фланг е стратегическа цел

Ускоряване на трансформацията на НАТО към по-опасна стратегическа реалност

Подобна подкрепа от Русия за отцепническите движения в Босна, например, може да застраши целостта и суверенитета на страните от Западните Балкани, каза Бербок след среща с хърватския си колега Горан Гърлич Радман.

Бербок каза, че Европейският съюз и неговите партньори ще направят каквото могат, за да помогнат на страните, които сега приемат голям брой украинци, бягащи от войната, особено малката Молдова, която е приела най-голям брой бежанци на глава от населението досега.

Германия организира първи директен полет, за да докара бежанци от Молдова до Франкфурт в петък, като ще последват още, каза тя.

В общо изявление, властите на 5 държави предупредиха Сърбия и Косово да се въздържат от действия, които могат да доведат до ескалация на напрежение. Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати се ангажираха и да намерят решение, което да позволи на отговарящите на условията граждани на Косово да упражнят правото си да участват в изборите в Сърбия на 3 април тази година.

Die Welt: България и Румъния - входна врата за конфликт на Русия към сърцето на Европа

Die Welt: България и Румъния - входна врата за конфликт на Русия към сърцето на Европа

Отчитат, че България често е открито доминирана от проруски сили