Румънският президент Клаус Йоханис посочи на извънредна среща на НАТО, че засилването на присъствието на НАТО в Румъния, на Черно море и по целия източен фланг е стратегическа цел на страната в отговор на последиците от руската агресия върху европейската и евроатлантическата сигурност и такова засилено присъствие трябва да бъде единно, балансирано и последователно от Балтийско море до Черно море, съобщава "Агепрес".

Румънската президентска администрация съобщава, че по време на срещата лидерите на НАТО са обсъдили пълното въздействие на настоящата криза върху състоянието на сигурността на източния фланг на НАТО, включително Черно море, както и в целия европейски и евроатлантически район.

Дискусиите отново потвърдиха единството и силата на НАТО и трансатлантическите отношения и твърдия ангажимент на съюзниците да действат без колебание в колективната отбрана, както и ангажимента им към член 5 от Вашингтонския договор за колективна отбрана.

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Байдън: НАТО ще се подготви за по-опасна среда

Байдън може да посети границата с Украйна в петък или да се срещне с бежанци

На срещата на върха бяха определени приоритети и в подготовката за срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни, когато ще бъдат взети стратегически решения за дългосрочното адаптиране на НАТО, като се вземе предвид новият контекст на сигурността, и ще бъде приета нова стратегическа концепция на НАТО.

Йоханис приветства приемането на съвместно изявление на държавните или правителствените ръководители на НАТО, което напълно отразява стратегическите цели и интереси на Румъния, както и решението за създаване на бойна група на НАТО в Румъния заедно с три други подобни групи, споменати в изявлението на срещата.

Йоханис подчерта необходимостта от структурен и дългосрочен преглед на позицията на НАТО на източния фланг, като се имат предвид съществено различни обстоятелства от времето, когато е проектиран настоящият подход към източния фланг. По този начин той оцени конкретните предложения, направени от генералния секретар на НАТО и SACEUR за консолидиране на източния фланг в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Президентската администрация отбелязва, че след исканията на Румъния и президента Йоханис, в изявлението на срещата изрично се споменава решението за ускоряване на трансформацията на НАТО към по-опасна стратегическа реалност, включително чрез приемането на следващата стратегическа концепция в Мадрид през юни.

Изявлението включваше дългосрочната цел на Румъния за значително укрепване на дългосрочното възпиране и отбрана на НАТО и по-нататъшно развитие на пълния набор от готови сили и способности, необходими за поддържане на надеждно възпиране и отбрана. За тази цел лидерите на НАТО решиха да призоват военните власти на НАТО да излязат с конкретни предложения за дългосрочно коригиране на позицията на НАТО за възпиране и отбрана, които да бъдат приети на срещата на върха в Мадрид.

НАТО засилва химическата, биологична и ядрена отбрана на източните флангове

НАТО засилва химическата, биологична и ядрена отбрана на източните флангове

Столтенберг: Съюзниците трябва да бъдат подготвени за най-лошите сценарии

Президентът Йоханис повтори, че Румъния ще продължи да изпълнява изцяло ангажиментите си като доставчик на сигурност в региона и представи решението на страната си да увеличи публичните разходи за отбрана от 2% на 2,5% от БВП, считано от 2023 г., и да продължи да инвестира в национални способности и капацитет.

"Този ​​растеж отразява отговорното поведение на Румъния да действа като отдаден съюзник в защитата на евроатлантическите ценности и принципи, да поддържа силни трансатлантически отношения, като същевременно позволява по-нататъшното развитие на румънските въоръжени сили и създаването на условия за изпълнение на решенията на НАТО, свързани с отбраната на целия източен фланг, включително чрез увеличаване на съюзническото присъствие у нас и в Черно море".

Президентът също така спомена стратегическата устойчивост на цялата евроатлантическа зона по отношение на укрепването на трансатлантическите отношения и приветства присъствието на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха.

Лидерите на НАТО също обсъдиха продължаващата подкрепа за Украйна и идентифицирането на нови начини за нейната подкрепа. Президентът Йоханис привлече вниманието към необходимостта от подкрепа на други държави партньори, изправени пред последиците от кризата със сигурността на Русия и от укрепване на тяхната устойчивост, особено на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

Министър-председателят на България Кирил Петков проведе среща с президента на Румъния в Брюксел преди началото на редовното заседание на Европейския съвет. Двамата обсъдиха актуалните теми от европейския дневен ред, които ще бъдат на вниманието на лидерите на ЕС по-късно на заседанието днес.

Акцент бе поставен върху ситуацията в Украйна. За България и Румъния като две от държавите членки, приемащи бягащите от войната, е от съществено значение да получат европейска подкрепа и солидарност в оказването на помощ на нуждаещите се.

Във фокуса на разговора между Петков и Йоханис са също двустранни въпроси, включително общи инфраструктурни и транспортни проекти. Подобряването на свързаността между нашите две държави е от значение не само за нас, но и за целия регион и за Европейския съюз, обясни Петков пред румънския президент.

С изтребители под наем да пазим небето си, уговаря Радев
Обновена

С изтребители под наем да пазим небето си, уговаря Радев

Или американски F-16 втора ръка