Германският парламент одобри промени в петък, които ще улеснят потомците на хора, избягали от нацисткото преследване, да получат гражданство, ход, който еврейски групи, описват като важен сигнал в страната, отговорна за Холокоста, съобщава "Ройтерс".

Поправките, одобрени от долната камара на Бундестага, затвърждават законовите укази от 2019 г., които вече са в сила, след кампания на роднини на бежанци от нацистката епоха.

"Управляващата коалиция е предприела важни правни стъпки, за да гарантира, че Германия поема историческата си отговорност", каза председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер.

Роднините на бежанците са разгневени, че техните молби за гражданство са отхвърлени въпреки конституционните гаранции.

Основният закон на Германия гласи, че бивши германски граждани, които между 1933 и 1945 г. са лишени от гражданство на политическа, расова или религиозна основа и техните потомци могат да възстановят своето гражданство.

Въпреки това някои от тях са отхвърлени или им е казано, че нямат право да кандидатстват, често с мотива, че са родени от майка германка и баща негерманец. До 1953 г. германското гражданство може да се предава само по бащина линия.

С новия закон тези вратички са затворени.

Във време, когато политиците предупреждават за нарастване на антисемитизма в Германия, Шустер каза, че законът изпраща важен сигнал. "Политическото образование и просвещението като цяло трябва да бъдат засилени, за да се отблъснат антидемократичните тенденции", каза той.

САЩ и Германия започват световна борба срещу антисемитизма и отричането на Холокоста

САЩ и Германия започват световна борба срещу антисемитизма и отричането на Холокоста

Блинкън, син на оцелял от Холокоста: Това отричане върви ръка за ръка с хомофобия, ксенофобия, расизъм и друга омраза