Германия даде "условно" одобрение на молба на Анкара за отваряне на секции на германска територия във връзка с предстоящия на 16 април референдум за конституционни промени в Турция. Това заяви говорителят на външното министерство на германската държава, цитиран от агенция Анадола.

Представителят поясни, че властите са разрешили откриването на 13 секции, с което ще позволят на турските граждани да упражнят правото си на глас между 27 март и 9 април. Говорителят добави, че одобрението е условие за продължаване спазването на германските закони и регулации.

Очакваме от турските власти конструктивно сътрудничество по време на подготовката и провеждането на гласуването в Германия, каза говорителят, който добави, че германското правителство си запазва правото да промени решението си в случай на нарушаване на германското законодателство.

Той предупреди, че всяка обида към германската държава и нейните символи по време на предизборни мероприятия ще бъде наказвана в съответствие със закона.

Около 3 милиона турци живеят в Германия. Половината от тях имат право да гласуват на референдума.

Турските граждани ще могат да гласуват в 9 консулства и други четири секции между 27 март и 9 април.

Припомняме, Германия обтегна отношенията си с Турция, след като няколко града не разрешиха провеждане на предизборни мероприятия с турски министри. Анкара обвини Берлин в "нацистки практики". Скандалът обхвана и Холандия.