Германия призова Франция и Холандия да позволят ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания и Македония, за да се помогне за стабилизирането на Западните Балкани, след като евродипломати не успяха да се договорят за условията, информира "Ройтерс".

Париж и Хага са против започване на предприсъединителни преговори с двете балкански държави. Франция иска първо съюзът да реформира институциите си преди да приема нови членки. Но други държави, водени от Берлин, настояват ЕС да се сближи с шест западнобалкански държави, за да се увеличи влиянието на съюза в региона на фона на агресивна Русия.

Франция против започването на преговори с Македония и Албания за влизане в ЕС

Франция против започването на преговори с Македония и Албания за влизане в ЕС

Холандия също се противопоставя

"Правителството на Германия е готово да подкрепи Албания и Бивша югославска република Македония в пътя им към ЕС", каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот преди среща с колегите си в Люксембург.

"Готови сме да изпратим зелена светлина. Насърчавам нашите приятели в Холандия и във Франция да се присъединят към нас", добави той пред журналисти, подчертавайки, че стабилността е особена важност за Балканите.

Скопие с по-големи шансове от Албания за старт на преговорите с ЕС за членство

Скопие с по-големи шансове от Албания за старт на преговорите с ЕС за членство

Очаква се на срещата на върха на ЕС в края на следващата седмица евролидерите да вземат решение

Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се присъединят към ЕС.

Докато Сърбия и Черна гора водят предприсъединителни преговори с Брюксел, Албания, която е член на НАТО, и Македония, която постигна историческо споразумение с Гърция за разрешаване на дългогодишния спор за името, се надяват да получат зелена светлина още днес.

Но на подготвителната среща на посланиците на ЕС в понеделник вечерта не беше постигнато споразумение, под което министрите днес да се подпишат.

Според представители прибързаното присъединяване на Румъния и България към ЕС през 2007 г. и лошото управление на миграцията на източноевропейски работници към Великобритания направиха разширяването на ЕС по-труден процес.

Холандският парламент одобри започване на преговори с Македония, но дипломат от ЕС обяви, че холандското правителство не е склонно да изпревари Франция, вероятно въпросът ще бъде решен от евролидерите в четвъртък вечерта.