Германският вестник "Кьолнер Щат Анцайгер" призовава канцлера Ангела Меркел да обясни дали има здравословен проблем, предаде ДПА.

Изданието излезе с призив към канцлера, след като вчера Ангела Меркел за трети път за по-малко от месец получи тремор на публично място.

На политиците не е забранено да се разболяват - те имат право да се възстановяват от техните задачи, които изискват много енергия. Но заболяването се превръща в политически проблем, ако не се гарантира, че политикът може да изпълнява задълженията си с цялата си енергия. Възможно е съмненията да са неоправдани в случая с Меркел. Може да е нещо моментно. Но може да е различно. Канцлерът трябва да отговори на тези въпроси, тъй като е в неин интерес. Иначе този дебат ще излезе извън контрол, пише редакцията на всекидневника от западния град Кьолн.

Меркел за трети път трепери неконтролируемо

Меркел за трети път трепери неконтролируемо

Какво се случва с германския канцлер?

Вторият случай на тремор е на 27 юни, когато Меркел присъстваше на официалната церемония по назначаването на нов правосъден министър в Берлин. Беше видяна да държи ръцете си на гърдите си, а краката ѝ изглеждаха видимо треперещи.

При случая с украинския президент Владимир Зеленски 64-годишният канцлер на Германия отхвърли опасенията за здравето си, като каза пред журналисти, че е добре и състоянието ѝ е причинено от обикновена дехидратация.

Реформирането на ЕС не трябва да блокира разширяването на Общността, убедена Меркел

Реформирането на ЕС не трябва да блокира разширяването на Общността, убедена Меркел

Но тя добави, че процесът по присъединяване към ЕС на държави от Западните Балкани е достатъчно дълъг, така че двете задачи не трябва да са в сблъсък.

Меркел, която става на 65 години следващата седмица, е канцлер на Германия от 2005 г. Тя беше определена за най-влиятелната жена в света. През октомври миналата година тя обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат при приключването на настоящия през 2021 г.