Вътрешното разузнавателно ведомство на Германия е поставило под наблюдение някои привърженици на група, която е атакувала мерките за блокиране на страната и чиито редици стават все по-радикализирани, съобщи вътрешното министерство в сряда, цитирано от АП. 

Така нареченото движение Querdenker провежда редовни протести срещу мерките за блокиране, събирайки широк кръг демонстранти, включително хора, които се противопоставят на ваксинациите, други, които отричат ​​съществуването на коронавирус, противници на маските, вярващи и създаващи теории на конспирацията и други.

Протестите привлякоха и неонацисти и други десни екстремисти, а властите предупредиха, че стават все по-радикални.

Отричащи пандемията радикали се превръщат в терористична заплаха

Отричащи пандемията радикали се превръщат в терористична заплаха

В Германия: Поддръжниците на конспирации се смесват с десния екстремизъм

Някои демонстранти носят звезди на Давид, казвайки, че са преследвани от правителството, както евреите от нацистите - практика, наречена от водещата еврейска група в Германия като "отвратителна".

"Наблюдението е спешно необходимо", коментира Йозеф Шустер, президент на Централния съвет на евреите.

"Десните екстремисти използват протестите срещу мерките за коронавируса, за да печелят поддръжници, те го използват, за да разпространяват своите идеи дълбоко в обществото, наложително е това развитие да бъде спряно."

Над 40 задържани в Берлин на протест срещу ковид мерки

Над 40 задържани в Берлин на протест срещу ковид мерки

В събитието участват около 8 хиляди души

Министерството на вътрешните работи заяви, че движението многократно е използвало легитимни протести и демонстрации, за да провокира конфронтации с властите, и че в някои случаи са показали "ясно, че техният дневен ред надхвърля обикновената мобилизация в знак на протест срещу защитните мерки на държавата срещу коронавируса".

Чрез поставяне под наблюдение на лица и групи, свързани с движението, Федералната служба за защита на конституцията, известна като BfV, ще може да събира повече данни и подробности за лица от мястото на инцидента.

BfV обикновено обозначава група като "екстремисти", за да я постави под наблюдение, но в този случай въведе нова категория, която й позволява да се занимава със съмнителни случаи в допълнение към доказан екстремизъм.

Хората имат нужда от ваксина за критично мислене срещу вирусa на конспирациите

Хората имат нужда от ваксина за критично мислене срещу вирусa на конспирациите

Трудно е да се отърсиш от усещането, че вярващите в конспирации страдат от интелектуална недостатъчност