Често съм казвал, че във всеки от нас живее един малък теоретик на конспирациите и с това искам да кажа, че всички ние имаме някои общи психологически черти, с които можем да се поддадем на конспирация. Някои, разбира се, повече от други, пише д-р Стивън Новела, академичен клиничен невролог в Медицинския факултет на университета Йейл, президент и съосновател на Скептичното общество Нова Англия, водещ и продуцент на седмичен научен подкаст, "Скептичен пътеводител към Вселената", старши сътрудник и директор по научна-медицина в образователната фондация "Джеймс Ранди" и основател на "Института за наука в медицината".

Влизането в конспиративна "заешка дупка" е тенденция, срещу която може да се наложи да се борим. Изследователят на конспирации Асбьорн Дирендал, професор в катедрата по философия и религии "Норвежки университет за наука и технологии", е съгласен. Той откри, че ако попитате субектите за достатъчно конспирации, всеки в крайна сметка вярва в някакъв заговор. Дирендал смята, че всеки вярва в конспирация поне "малко", но не всеки вярва в така наречената велика конспирация или е поставил една или няколко големи конспирации в център на своите вярвания.

Съществува обаче една обща тенденция да се приемат някои вярвания, които не се основават на твърда логика и доказателства, а защото това се вписва в нашите пристрастия: Всички ние сме по-уязвими да вярваме в това, което смятаме за правилно, особено когато е заложена нашата идентичност, а емоциите са силни. Може да се обясни малко като емоциите, свързани с футбола.

Под "футбол" той има предвид европейски футбол (за моите американски читатели), но това няма значение за аналогията. Всеки спортен фен е изпитал това - вашият отбор е по-добър и винаги по-заслужил. Другият отбор има късмет, играе мръсно и съдиите несправедливо отсъждат в тяхна полза. Това очевидно е пристрастие и колкото по-голям фен сте на вашия отбор, толкова повече вашата идентичност и емоции са свързани с тяхната победа или загуба.

Това са едни и същи фактори, които допринасят за конспиративното мислене - когато включват вашата идентичност и емоции, вашето мислене става все по-пристрастно. Това може да се дължи на съществуващи вярвания или защото формирате нова идентичност, обвързана с определена конспиративна теория или конспиративни теории като цяло. Тогава се появяват и други фактори, като пристрастие към потвърждението, субективно валидиране, укрепване в общност, ефектът на ехокамерата и специфичните ефекти от конспиративното мислене, което изолира вярвания от опровержение.

Гейтс започва да проучва какво стои зад коронавирус конспирациите

Гейтс започва да проучва какво стои зад коронавирус конспирациите

Чуди се наистина ли хората вярват в проследяващи микрочипове и се заема със социалните медии

Важно е да се отбележи, че това може да бъде самоукрепваща се спирала. Има много начини да се измъкнете, но ако не ги използвате, в крайна сметка ще повярвате в най-абсурдните и лесно опровержими твърдения. Най-лесният пример са вярващите в плоската Земя. Някои членове на тази конспирация вярват, че няма гравитация и че Земята просто се ускорява нагоре с 1G. Около плоската Земя има ледена стена, защитена от войници на НАСА, които спират всеки, който иска да научи истината. За тях всички снимки на кръглата Земя са фалшиви, а цялата авиоиндустрия е съучастник в тази конспирация на някакво ниво, същото се отнася за повечето учени и то от векове, както и всеки с телескоп в задния двор (иска да ги излъже).

Преди мислех, че конспирацията с плоската Земя е върхът на абсурдите, но след това се появи Q-anon. Те вярват, че светът тайно се управлява от клика на педофили, почитащи сатаната, че Доналд Тръмп е някакъв спасител, който като президент се опитвал да ги изобличи. Това, разбира се е абсурдно, но Q продължава - просто трябва да продължи да натиска заговора по-дълбоко, разширявайки разказа. По някакъв начин трябва да разшири "телевизионния сюжет", който се надува до допълнителни сезони, за да се запазят приходите.

Големите конспирации не са безобидни, 76% от републиканците в скорошно проучване изразиха известна степен на убеждение, че изборите през 2020 г. в САЩ са откраднати. Не се заблуждавайте - това е абсурдна грандиозна конспирация, опровергана с множество доказателства. Над 60 съдебни дела не разкриха никакви доказателства за измама, собствените хора на Тръмп (главният прокурор и назначеният за вътрешната сигурност, отговарящ за сигурността на изборите) заявиха, че няма масови измами. Републиканците на държавно ниво, отговарящи за удостоверяването на резултатите, заявиха, че са точни.

Проучването също така установи характеристики, които съответстват на изследванията на конспирацията като цяло. Републиканците, разбира се, бяха много по-склонни да мислят, че изборите са фалшифицирани, по-чести сред хората с по-малко образование, които не харесват демократите и които се определят като бели националисти. С други думи - колкото повече вашите емоции и идентичност са в съответствие с измислицата за откраднатите избори, толкова по-вероятно е да повярвате в нея.

Зукърбърг и Дорси ще свидетелстват пред парламента на САЩ

Зукърбърг и Дорси ще свидетелстват пред парламента на САЩ

Как Twitter и Facebook се борят с екстремисти заради Капитолия и коронавируса

Образованието е интересно, както защото е фактор, така и защото е малък фактор. Дриендал изброява характеристиките на конспиративния теоретик:

Той е по-малко образован. По-често живее в общества с по-малко успешни демокрации, което влияе на доверието в другите и във властите.

Принадлежат към групи, които смятат, че трябва да имат повече сила и влияние. По-често членува в специални политически организации или религиозни групи. По-често се позовава на интуиция - като "онова усещане в стомаха" - когато взема решения.

Вижда някакви връзки между неща, където такива връзки не съществуват и е по-нарцистичен и параноичен от другите хора. По-често получава своята информация от социалните медии.

Всички фактори са важни и всеки независимо от образованието, може да вярва в теория на конспирацията. Но признавам, че наистина е трудно да се отърсиш от усещането, че хората, които вярват в определени конспирации, на някакво ниво наистина страдат от интелектуална недостатъчност. Това може да е просто непознаване на факти или обща научна неграмотност. Помислете какво трябва да се случи, за да повярвате, че светът е плосък. Но наистина мисля, че най-големият фактор е способността да мислите критично за собствените си мисли.

Образованието като цяло може леко да увеличи уменията ни за критично мислене, образованието наистина помага, но само малко. Може би трябва да променим образованието, за да направим критичното мислене далеч по-централно и важно. Образованието трябва да бъде огромен фактор - трябва да учим хората преди всичко да мислят ясно, логично и критично. Трябва да учим как да оценяват претенции и информация и как да поставят под съмнение собствените си убеждения.

Сега социалните медии правят това още по-наложително. Винаги е имало нелепи грандиозни конспиративни теории, но социалните медии са реактивното им гориво. "Заешките дупки" и самоукрепващите се системи във всякакви вярвания вече са автоматизирани в алгоритми за социални медии.

Хората жадуват за конспиративни видеоклипове като комарджии на игрални автомати или плъхове, които натискат бутона, който им пуска допамин. Инфраструктурата на социалните медии се е развила, за да увеличи максимално ехокамерите, поляризацията, теориите на конспирацията и да достигне колкото се може повече хора.

Имаме нужда от ваксина за критично мислене за този психически вирус.

Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не вярват в Covid-19

Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не вярват в Covid-19

Възрастните хора са по-малко склонни да вярват на дезинформация за коронавируса