Бившият младши партньор на Пол Манафорт - Рик Гейтс, заяви пред федералния съд , че в Украйна двамата са работили и за настоящия президент Петро Порошенко, предаде Би Би Си.

Припомняме, той е свидетел по делото срещу Манафорт в рамките на разследването на спецпрокурора Робърт Мълър за руската намеса в американските избори. Процесът започна на 31 юли.

В отговор на въпрос на обвинението, Гейтс заяви, че с Манафорт са работили в Украйна до 2014 г. Той твърди, че през 2014 г. са извършвали консултантски услуги по време на местните и на президентските избори, и за кратко време са работили за сегашния президент Петро Порошенко. Гейтс обаче не назова нито конкретен времеви период, нито при какви условия са работили. Липсват и документи, които да доказват подобно сътрудничество.

Непосредствено след това от администрацията на Петро Порошенко заявиха, че никога не е са работили с компанията на Манафорт.

"Екипът на Петро Порошенко никога не си е сътрудничил нито с Пол Манафорт, нито с негови хора." - подчертават от президентския пресцентър, като посочват, че са отправяни подобни предложения, но те дори не са били разглеждани като възможност.

Пред съда Гейтс отбеляза, че разбира последиците от даване на лъжесвидетелски показания.

Гейтс призна, че с Манафорт са укривали плащания от проруски политици

Гейтс призна, че с Манафорт са укривали плащания от проруски политици

Пазели в тайна сметки в 15 банки…

Преди това той призна, че в с Манафорт са работили за проруски политици и олигарси в Украйна. Основно те са били ангажирани с бившия президент Виктор Янукович и неговата Партия на регионите.
За извършваните в Украйна "консултации" Манафорт е получил над 60 милиона долара.

Гейтс призна още, че заедно със старшия си партньор е укривал постъпленията. Двамата имат сметки в 15 чуждестранни банки.