Съдебно жури призна Гислейн Максуел за виновна за примамване на млади жертви на сексуално насилие за финансиста Джефри Епстийн, предаде ДПА.

Съдебните заседатели във федералния съд в Манхатън обсъждаха в продължение на 40 часа над пет дни, преди да обявят присъдата. 60-годишната британка от висшето общество е изправена пред 65 години затвор, след като съдия Алисън Нейтън я осъди за подпомагане в десетилетна схема за набиране и транспортиране на тийнейджърки по целия свят за своя приятел Епстийн да ги насилва сексуално.

Повдигнаха нови обвинения срещу Гислейн Максуел

Повдигнаха нови обвинения срещу Гислейн Максуел

Включително в секс трафик на непълнолетни

"Единодушно жури призна Гислейн Максуел за виновна за едно от най-тежките престъпления, които можете да си представите - улесняване и участие в сексуално насилие над деца. Престъпления, които тя е извършила с дългогодишния си партньор и съзаговорник Джефри Епстийн. Пътят към справедливостта беше твърде дълъг. Но днес справедливостта е въздадена", настоя прокурорът на Манхатън Деймиън Уилямс.

Максуел беше призната за виновна по пет от шестте обвинения срещу нея. Съдебните заседатели я признаха за невинна, че е примамила една жертва на възраст под 17 години да пътува за секс.

Гислейн Максуел остава зад решетките

Гислейн Максуел остава зад решетките

Има риск обвиняемата да се укрие

Максуел остана стоически, докато присъдата беше прочетена, като често отпиваше от бутилка вода. Защитникът ѝ Джефри Палиука я прегърна.

Присъдата завършва забележително падение от благодатта за образована в Оксфорд, мултимилионерка, многоезична дъщеря на медиен магнат (Робърт Максуел), който някога е броил британските кралски особи и президентите на САЩ сред приятелите си.

А присъдата представлява мярка за справедливост за жените, жертва на Епстийн; прословутият сексуален престъпник избягваше отговорност в продължение на десетилетия заради провали на правоприлагащите органи, след което се обеси през август 2019 г., докато чакаше съдебен процес за сексуален трафик на непълнолетни. Много жертви се почувстваха така, сякаш той е измамил системата за последен път.

ФБР арестува Гислейн Максуел - дългогодишната приятелка на Джефри Епстийн
Обновена

ФБР арестува Гислейн Максуел - дългогодишната приятелка на Джефри Епстийн

Арестът е извършен дни преди да се навърши една година от задържането на Епстийн

Това остави Максуел, която прокурорите описаха като "дама на къщата" и "дясна ръка" на Епстийн. Доказателствата в продължилия месец съдебен процес показаха, че тя е играела важна роля в схемата на Епстийн.

Прокурорите призоваха две дузини свидетели, за да докажат, че Максуел и Епстийн са таргетирали тийнейджърки, много от които са били бедни и произхождали от разбити семейства, за систематично сексуално насилие.