Главният прокурор на Венецуела осъди икономическата, търговската и финансовата блокада на САЩ срещу страната му.

На пресконференция в централата на общественото министерство Тарек Сааб заяви, че това е масово нарушаване на правата на човека на венецуелския народ.

Сааб повтори оплакването си, че неотдавнашният доклад на Върховния комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет за ситуацията във Венецуела минимизира обхвата на икономическите агресии, прилагани от Вашингтон срещу южноамериканската страна.

Китай работи с Венецуела и заклейми намесата на САЩ

Китай работи с Венецуела и заклейми намесата на САЩ

САЩ да спазват международното право и да спрат да се опитват да разпалват раздори

Той представи и отчет на резултатите на прокуратурата за последните две години в борбата срещу корупцията, наркотрафика и правата на човека, наред с други области.

Отбеляза се, че през този период са разкрити 20 криминални заговора, което е довело до съдебно преследване на 100 служители на държавната компания.

Около 100 бивши прокурори са в ареста или са разследвани за връзките им с корупционни мрежи, престъпление, за което са получени над 600 присъди.

Сааб съобщи, че в момента има 695 обвинени в нарушения на правата на човека.

Гуайдо: Рано или късно Мадуро ще потърси диалог

Гуайдо: Рано или късно Мадуро ще потърси диалог

Прекратяването на преговорите било "злонамерено и несериозно"

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че венецуелското правителство "рано или късно" ще потърси диалог чрез посредничеството на Норвегия, след като президентът Николас Мадуро прекрати преговорите.

Рано или късно те ще се върнат и ще трябва да седнат на масата за преговори, обяви Гуайдо, признат за временно изпълняващ длъжността президент от близо 50 страни.

В сряда Мадуро отмени пътуването на делегацията си за Барбадос, където трябваше да се проведе четвъртият кръг преговори. До решението му се стигна след мярката на САЩ да замрази петролните активи на латиноамериканската страна - последната от редица санкции, целящи да съборят социалистическото правителство.

Мадуро срещу изнудване на ЕС и САЩ в преговорите с Гуайдо

Мадуро срещу изнудване на ЕС и САЩ в преговорите с Гуайдо

Кръгът от преговори се проведе в Барбадос

Правителството на Мадуро изрази "дълбоко възмущение" от позицията на опозиционния лидер за блокирането, което предвижда санкции за всяко предприятие, което осъществява търговски трансакции с администрацията на Мадуро.