Заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази активите на венецуелското правителство и да отреже средствата му е акт на "груба намеса" и нарушение на нормите на международните отношения, заяви китайското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

Китай ще продължи да си сътрудничи с Венецуела, заяви говорителят на министерството Хуа Чунин в изявление и призова САЩ да спазват международното право и да спрат да се опитват да разпалват раздори.

Преговорите за Венецуела пропаднаха

Преговорите за Венецуела пропаднаха

Мадуро няма да изпрати представители

Тя отговори на коментарите на американския съветник по националната сигурност Джон Болтън, който предупреди Китай и Русия да прекратят подкрепата си за правителството на президента Мадуро.

Венецуела е в политическа криза и повечето западни страни подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо, въпреки че Китай и Русия продължават да подкрепят Мадуро. Венецуела вече обвини САЩ в "икономически тероризъм" и иска ООН да разследва санкциите на САЩ.

Китайският президент Си Дзинпин заяви през юни, че Пекин ще помогне за възстановяване на нормалността във Венецуела. Отношенията между Китай и САЩ стават все по-обтегнати и заради ожесточена търговска война между двете най-големи икономики в света.

ЕС няма да подкрепи санкциите на САЩ срещу Венецуела

ЕС няма да подкрепи санкциите на САЩ срещу Венецуела

ЕК няма намерение да влошава положението на населението на Венецуела