Да, от руския президент Владимир Путин би станал добър злодей от филм за Джеймс Бонд. Той е бивш агент на КГБ, чиито опоненти понякога се оказват мъртви. Неговата гледна точка е, че САЩ клеветят Русия, надуват руската заплаха и действат агресивно срещу страната му, по същество е вярна. Американски политици от двете страни на политическия спектър ни тласкат към конфликт със страната с втория по големина ядрен арсенал в света, пише "Чикаго трибюн". 

Председателят на комисията по разузнаване на парламента Адам Шиф, Калифорния, призовава президента Джо Байдън да начертая "червени линии" срещу Русия, която се опита да "преработи картата на Европа". Всъщност САЩ и нашите западноевропейски съюзници са тези, които "преработиха" картата на Европа и нарушиха нашата дадена дума по този начин.

Между 1989 и 1991 г. Съветският съюз разпусна на практика цялата си империя без един изстрел - действие, почти безпрецедентно в човешката история. Това бе направено отчасти заради обещанията на Запада, че нашият военен съюз НАТО, по думите на тогавашния държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър, няма да се "премести и един инч на изток".

Дългият списък с такива уверения е подробно описан в разсекретени документи на САЩ, Съветския съюз, Германия, Великобритания и Франция, публикувани през 2017 г.

Когато известното немско издание "Шпигел" ги изследва и интервюира замесените, те стигат до заключението, "нямаше съмнение, че Западът направи всичко възможно, за да създаде в СССР впечатлението, че членство в НАТО не може да се случи за страни като Полша, Унгария или Чехословакия", членове на алианса на Варшавския договор на СССР.

Днес тези три бивши държави от Варшавския договор и още две, в допълнение към три бивши съветски републики и няколко бивши неутрални държави, са членове на НАТО.

Путин се оплаква с горчивина от тази двуличност на Запада, оплакванията повторени и от бившият съветски премиер Михаил Горбачов. Тази излишна провокация е критикувана и от бившия шеф на ЦРУ  и Пентагона Робърт Гейтс, дипломата-историк от студената война Джордж Кенан и други.

Бивш шеф на Пентагона и ЦРУ очаква по-големи проблеми от Китай отколкото някога от СССР

Бивш шеф на Пентагона и ЦРУ очаква по-големи проблеми от Китай отколкото някога от СССР

Робърт Гейтс вярва, че САЩ изчерпват санкционния си натиск върху Русия

Сега Украйна, която е помогнала на НАТО в Афганистан, Ирак, Балканите и Средиземноморието и е участник в НАТО Defender-Europe 2021, отново се насочва към присъединяване към НАТО. Това е в отговор на руската заплаха, за която се твърди, че отразява руското завладяване на Крим през 2014 г.

Украинската революция през 2014 г. свали проруско правителство в Киев и го замени с прозападно. Русия, вече обкръжена с американски военни бази в Афганистан, Персийския залив и бившите съветски републики от Централна Азия, както и базите на НАТО, простиращи се от Черно море до Балтийско море, се страхуваше, че това може да доведе до военноморска база на НАТО в Севастопол, в Черно море. След това Русия завзе Крим и го включи отново в Русия.

Въпреки гневната реакция на Запада, Кремъл твърди, че Крим е част от Русия и е така от 1783 г. Там руснаците са повече от украинците над 4-1.

Съветският ръководител Никита Хрушчов прехвърли Крим на Украйна административно през 1954 г., отчасти като залог за ужасяващото малтретиране на Сталин срещу Украйна. Беше безсмислено, тъй като Украйна и Русия бяха част от СССР, чиято кончина никой не очакваше. Но когато СССР се разпадна и Русия бе в хаос, Украйна обяви независимост и взе със себе си Крим.

Скоро в Крим имаше движение за обединение с Русия, движение, репресирано от украинското правителство. Путин е аморален опортюнист, който със сигурност не е в Крим, за да помогне на кримчаните; повечето кримчани обаче подкрепиха съюз с Русия и гласуваха съответно на избори, проведени за новия статут на Крим.

Приблизително по подобен начин, след революцията през 2014 г. украинското правителство се опита да дерусифицира населението в Донецк и Луганск, известни заедно като Донбас, което се намира по границата на Украйна с Русия. Руският е основният език на 75% от жителите в Донецк и близо 70% в Луганск. Там се разви руско сепаратистко движение, подкрепено от Русия.

Путин обвинява САЩ за "стъпките, които влошиха нашите отношения", обяснявайки: "Не ние въведохме санкции ... Ние нямаме никакви проблеми със САЩ ... Но САЩ имат проблем с нас. САЩ иска да ограничи нашето развитие" - и той има известно право, пише "Чикаго трибюн".

"Шпигел": Истинското лице на Путин

"Шпигел": Истинското лице на Путин

Русия продължава да е заплаха