Социални медии Facebook, YouTube, Twitter и Microsoft обявиха създаването на световна работна група, чиято дейност ще бъде насочена към отстраняване на терористично съдържание от платформите им, съобщи Ройтерс.

Компаниите заявиха, че ще споделят технически решения за премахване на терористичното съдържание. Те ще работят повече с експерти по борбата с тероризма.

Глобалният интернет форум за противодействие на тероризма "ще формализира и структурира съществуващите и бъдещите области на сътрудничество между нашите компании и ще насърчи сътрудничеството с технолози, групи от гражданското общество и академични среди, правителства и наднационални организации като ЕС и ООН", съобщиха от компаниите .

Определяният от създателите си като глобален интернет форум за борба с тероризма ще подпомага сътрудничеството в тази област между компаниите и гражданското общество и организации като ЕС и ООН.

Формирането на групата става дни, след призива на европейските лидери към компаниите да разработят технологии в посока отстраняване на екстремистко съдържание. Политическият натиск се засили и от перспективите за приемане на ново европейско законодателство в тази посока.

В Германия тази седмица се очаква обсъждането на законопроект, който предвижда глоба до 50 милиона евро за социални мрежи, които не премахват бързо съобщения, съдържащи омраза.