Google предупреди в понеделник, че австралийското правителство планира да принуди цифрови гиганти да плащат за новини, което заплашва безплатните услуги за потребителите в Австралия и може да предаде данните на потребителите на медийни организации, съобщава АП.

Предупреждението на американската компания, "отворено писмо до австралийците", е седмица преди да приключат обществените консултации за австралийските законопроекти, които биха накарали и Google, и Facebook да плащат за новини, търсени от търговски медийни компании.

"Предложеният закон ... би ни принудил да ви предоставим драстично по-лошото търсене с Google и YouTube, може да доведе до предаване на вашите данни на големите новинарски комнпании и би застрашил безплатните услуги, които използвате в Австралия", пише управителят за Австралия и Нова Зеландия Мел Силва.

Google притежава YouTube, платформа за споделяне на видео. И Google, и Facebook осъдиха предложеното законодателство, което бе публикувано миналия месец и има за цел да успее там, където други държави не успяха, да ги накарат да компенсират медийния бизнес за новинарско съдържание.

Род Симс, председател на Австралийската комисия за конкуренция и защита на потребителите, която изготви законите, заяви, че писмото на Google "съдържа дезинформация".

"От Google няма да се изисква да таксува австралийците за използването на безплатните услуги като търсачката на Google и YouTube, освен ако не реши да го направи. От Google няма да се изисква да споделя каквито и да е допълнителни потребителски данни с австралийски новинарски компании, освен ако не реши да го направи", добави той.

Старши преподавател по медии в университета "Суинбърн", Белинда Барнет определи писмото на Google като "цинично упражнение", предназначено да "плаши потребителите на Google".

"Един от най-ироничните аргументи е, че те ще трябва да предадат някои данни на новинарските компании - например, коя статия са чели хората и за колко време може я четат - и това идва от основния нарушител на личния живот в света и със сигурност най-акумулиращият данни в света", добави Барнет.

Австралия принуждава Facebook и Google да плащат за новинарско съдържание

Австралия принуждава Facebook и Google да плащат за новинарско съдържание

Този ход се предприема в защита на независимата журналистика