При горски пожари в Алжир са загинали 42 души, включително 25 войници, изпратени да помогнат за гасенето, съобщава правителството, плътни облаци дим покриха голяма част от планинския район Кабилие източно от столицата, съобщава "Ройтерс". 

Десетки отделни пожари бушуват в горските райони в северен Алжир от понеделник вечерта и вътрешният министър Камел Белджуд обвини за това подпалвачи. "Само престъпни ръце могат да стоят зад едновременното избухване на около 50 пожара в няколко населени места", каза той. 

Миналата седмица агенцията за наблюдение на атмосферата на ЕС заяви, че Средиземноморието се е превърнало в гореща точка на пожари, огромни пожари обхванаха гори в Турция и Гърция, подпомогнати от гореща вълна.

Жителите на региона Тизи Оузоу в Кабилие използваха клони на дървета, за да се опитат да задушат горящи точки в гората и хвърляха вода с пластмасови кофи в отчаяни усилия да потушат огъня.

Войниците са загинали в различни райони, някои при опит да гасят пламъците, а други, след като пътят им е отрязан от разпространяващия се огън, казаха жители на Кабилие. Министерството на отбраната съобщи, че много войници са тежко ранени с изгаряния.

Няколко къщи са изгорели, семейства бягат към хотели и университетски общежития, плътният дим възпрепятства видимостта на екипите на пожарната.

Премиерът Айман Бенабдерарахман заяви, че броят на жертвите се е увеличил до 42, включително 25 военни. Правителството води "разговори с чуждестранни партньори, за да наеме самолети и да ускори процеса на гасене на пожари", добави той.

Пожарникарите и армията все още се опитват да удържат пламъците, а Белджуд каза, че приоритетът е да се избегнат повече жертви. Той обеща да компенсира засегнатите.

По-малки пожари опустошиха гори в поне 16 провинции от понеделник вечерта.