Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул отмени задължителните маски в целия щат в сряда, нарастването на инфекциите с Covid-19 продължава да намалява, съобщава ЕнБиСи.

Ню Йорк обяви извънредно положение поради появата на Омикрон в края на ноември. Тъй като броят на заразените сега намалява, Хочул каза, че "огромният напредък" позволи на щата да премине в "нова фаза".

Хоспитализациите също са намалели с 63 процента между 12 януари и сряда, което според Хочул е увеличило доверието в процеса на вземане на решения. "Защо се случва всичко това? Защото нюйоркчани и бизнесът се активизираха и направиха правилното нещо", каза Хочул. "И винаги ще съм им благодарен, че са причината тези числа да намаляват."

Отмяната на Хочул ще влезе в сила в четвъртък, деня, в който заповедта трябваше да изтече, след като тя обяви временно удължаване на 28 януари. Губернаторът призна, че местните региони и частния бизнес могат да налагат свои собствени правила, независимо от мандата.

"Искаме да сме сигурни, че всеки бизнес знае, че това е ваш прерогатив и хората, които искат да продължат да носят маски, могат да продължат да носят маски", каза Хочул. "И подозирам, когато се разхождам по улиците на Ню Йорк... все още ще видя много хора, носещи маски, защото ще се чувстват по-сигурни."

Но държавно регулираните заведения, които приютяват голяма група от уязвими групи от населението, като старчески домове и центрове за грижи за деца, ще запазят мандатите за маски.

Що се отнася до училищата, Хочул каза, че през март ще бъде направена оценка относно мандатите за маски, тъй като много деца се връщат от почивка.

"Тази битка не е приключила. Ние не се предаваме, това не е разоръжаване", каза Хочул. "Ще продължим да бъдем адаптивни към променящите се обстоятелства."

Данните на държавния здравен отдел показват, че инфекциите с Covid-19 намаляват в целия щат. Скокът на омикрон достигна своя връх в Ню Йорк миналия месец, когато средната седмична стойност на хората с положителен тест за болестта надхвърли 22 процента.

Към понеделник този брой е малко над 4 процента, според данните. Хоспитализациите в целия щат са спаднали с повече от половина, от 12 671 на 11 януари до приблизително 5 000 във вторник, показват данните.

Малко над 74% от населението на щата е напълно ваксинирано.

Влизат в сила изискванията за ваксина в Ню Йорк

Влизат в сила изискванията за ваксина в Ню Йорк

Задължителна ваксина за частния сектор, ваксините вече са задължителни за държавните служители